De chaos te lijf

OpgeruimdMarie Kondo – Opgeruimd! Vertaald uit het Engels (The Life-Changing Magic of Tidying) door Barbara Lampe. ISBN 978-94-005-0562-9. 256 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: A.W. Bruna LeV. 2015.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Rotzooi, troep, rommel… als we er even voor gaan zitten, komen er talloze synoniemen boven voor dat éne begrip waarover we keer op keer diep zuchten: wat is het hier toch een bende. Maar bende is niet iets wat je veroorzaakt omdat je ‘nu eenmaal’ slordig bent. Aan bende, aan rommel valt iets te doen: opruimen.

De Japanse auteur Marie Kondo beschrijft in een – uiteraard ordelijk ingedeeld – boek hoe opruimen in zijn werk gaat. Haar KonMari-methode helpt de lezer zijn of haar huis voor altijd om te toveren in een ordelijke omgeving.

MarieKondoKondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat cliënten helpt om hun rommelige huis of kantoor naar haar zeggen te transformeren in ruimtes vol schoonheid, rust en inspiratie. Ze heeft daarvoor een eigen methode ontwikkeld, genoemd naar haar koosnaam als kind: KonMari. Ze heeft zo veel succes dat haar boeken de winkel uitvliegen en dat zal dus ook wel met dit het geval zijn. Tot nu toe verkocht ze 2 miljoen exemplaren. Tekenend voor de bende die iedereen zo graag te lijf wil.

De lezer heeft de neiging het boek met witte katoenen handschoentjes aan te pakken, zó helder ziet het eruit. Het is symbolisch voor de slimme manier waarop de auteur haar lezers de weg wijst.

Ze vertelt dat ze als vijfjarige al geboeid was door vrouwen- en interieurbladen. Vooral de aandacht die daarin werd besteed aan het ordelijk opbergen fascineerde haar. Ze begon op te ruimen. Thuis, op school, overal. En ze werd er gelukkig van. Dat geluk, zo stelt ze, gunt ze iedereen. En daarom geeft ze nu cursussen opruimen. Want een opgeruimd huis redt huwelijken, verbetert het humeur. Een opgeruimd kantoor is goed voor de zaken en zorgt voor goede ideeën.

Marie Kondo gaat hoofdstuk voor hoofdstuk het hele huis door. En ze geeft adviezen die iedereen kent, maar niemand in praktijk brengt. Zoals: gooi weg wat overbodig is, verplaats geen spullen, stapelen is geen opruimen, hamster niet, maak van opruimen een feestje in plaats van een rotklus, bewaar geen ongelezen boeken want ‘ooit’ is ‘nooit’. En ga zo maar door.

Een heerlijk boek! De lezer krijgt al een goed humeur van alle goede voornemens die hij/zij al lezend maakt.

Marie Kondo is een regelrechte hype. Een mooie, zakelijke Japanse dame die in wezen niet meer zegt dan: ‘Opgeruimd staat netjes’. Die ouderwetse regel weet zij mooi leven in te blazen.

Aanbevolen met een glimlach.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Geen categorie. Bookmark de permalink.