Vragen staat vrij

WaaromdrinkenwezoveelkoffieKennislink.nl. – Waarom drinken we zoveel koffie? 101 slimme vragen. ISBN 978- 94-6156-165-7. 256 pagina’s. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2014.

Een keuze uit de lezersvragen aan Kennislink.

‘Vragen is nooit dom. Níet vragen, dát is dom’. Met deze uitspraak hebben ouders, leerkrachten en docenten kinderen er jarenlang toe aangespoord om nooit te aarzelen vragen te stellen. Van vragen word je wijs, uit de antwoorden doe je kennis op.

Kennislink.nl bestaat van lezersvragen. Redacteuren gaan op zoek naar wetenschappers die vanuit hun vakgebied antwoord op die vragen geven. En omdat andermans vragen vaak verrassend zijn, besloot Kennislink vragen en antwoorden te bundelen. Het eerste boek Waarom worden mannen kaal? was meteen een succes. Dit tweede boek zal ook zijn lezerskring wel vinden.

Hoofdredacteur Sanne Deurloo heeft samen met wetenschapsjournalist Anne van Kessel de leukste, spannendste en interessantste vragen en de bijpassende antwoorden samengesteld en geredigeerd. Zij konden voor het ‘antwoord-werk’ een beroep doen op een team van achttien wetenschappers (hun namen staan achterin het boek) die te samen een breed kennisfront vertegenwoordigen: van neurobiologie tot aardwetenschappen en milieu, van sociale geografie tot Arabische taal en letterkunde. Wie Kennislink.nl een vraag stelt, krijgt antwoord. Heeft Kennislink geen deskundige op dat specifieke terrein in huis, dan wordt deze binnengehaald.

Het gevolg van de bundeling van al deze kennis is beslist geen onleesbaar boek vol wetenschapsjargon. Integendeel. Wie vraagt hoe ‘een vlieg op het plafond landt’, zit niet te wachten op een ingewikkeld, maar op een gewoon antwoord. De vrager krijgt te horen dat het beest zich eerst ‘ankert’ met zijn twee voorpoten. Daarna trekt de vlieg zich ondersteboven zodat hij met meerdere poten stevig aan het plafond hangt’. Daarna vervolgt Renate Smallegange, aan de RUG gepromoveerd op gewone huisvliegen, haar verhaal nog even. Allemaal in begrijpelijke taal.

Lees en geniet en lees en leer, zou ik zeggen. Want of het nu over vliegen gaat, over koffiedrinken of over het nut van het vrouwelijk orgasme, de wetenschappers vertellen u zeker méér dan u zelf tot nog toe hebt geweten.

Leuk om te hebben (ook voor scholen) en leuk om cadeau te geven.

Dit boek is eveneens uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio op woensdag 18 maart 2015. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.