Schrijver worden

HoeikperongelukeenbriefschreefAnnet Huizing – Hoe ik per ongeluk een boek schreef. ISBN 978-90-4770-159-0, 129 pagina’s + werkschrift, € 14,95. Rotterdam: Lemniscaat 2014.

Combinatie van verhaal en schrijfcursus.

De 13-jarige Katinka woont met haar jongere broertje bij haar vader. Haar moeder overleed toen ze nog drie was. Eens in de drie maanden komt tante Addie langs. ‘Om de opvoeding bij te sturen’, volgens haar vader. ‘We gedogen haar want ze is wel mijn zus.’
Katinka wil schrijfster worden. Nu wil het geval dat overbuurvrouw Lidwien een beroemde schrijfster is. Zij is best geneigd om Katinka schrijflessen te geven in ruil voor hulp in de tuin. Ze leert Katinka onder andere goed kijken en geeft tegelijk zichzelf – ze lijdt aan een writer’s block – op subtiele wijze aan haar bloot.

Als ze tijdens een vakantie op Terschelling de vlotte vrouw Dirkje ontmoeten en haar vader niet ongevoelig is voor haar charme krijgt Katinka het er moeilijk mee dat de lege plaats van haar moeder misschien ingenomen gaat worden. Ze probeert van alles en nog wat over haar moeder te achterhalen.

Ondertussen maakt Katinka vorderingen op schrijfgebied en profiteert van de tips die ze krijgt.

‘Stop!’ riep Lidwien. We zaten in haar tuin. Ik was aan het voorlezen wat ik geschreven had (‘hardop lezen, dan hoor je waar het hapert’) en had mijn mond alweer open voor de volgende zin. Lidwien trok het A4’tje uit mijn handen. Ze las het laatste stukje en zette toen een rode streep onder ‘struikelde hij Dirkje achterna’. ‘Hier moet het stoppen, de rest wordt gereutel.’ Ze maakte de rode streep nog wat dikker. Ik keek naar de laatste zinnen, waar ik meer dan een halfuur aan had gewerkt. Gereutel? ‘Kijk, als je hier stopt, willen je lezers weten hoe het verdergaat. Kan Katinka’s vader Dirkje nog vinden in de drukte op de boot, of ziet hij haar nooit meer? Struikelt hij dwars door een glazen deur en belandt hij in het ziekenhuis? En als hij haar vindt, wil ze dan inderdaad meerijden? Wat gebeurt er in die auto? Je wilt dat de lezers de pagina omslaan, dus dan moet er wel wat te raden overblijven. Kijk maar eens hoe ze dat in tv-series doen. Allemaal cliffhangertjes.’ Mijn struikelende vader als cliffhanger, hij moest eens weten.

 

Eigenlijk schrijft ze ‘van zich af’ wat haar overkomt. De volwassenen om haar heen, haar vader, Lidwien, maar ook Dirkje doen hun best om Katinka liefdevol te begeleiden bij het verder opgroeien. En uiteindelijk heeft Katinka ‘per ongeluk’ een boek geschreven.

Deze young adult roman is tevens een gids voor wie wil leren schrijven. De tips van Lidwien staan ook nog apart afgedrukt in een werkschrift, waar verder ruimte is om de eigen gedachten op papier te zetten. Jammer dat in dit digitale tijdperk er geen e-versie van dit schriftje is, want ik zie creatieve jongeren eerder met de computer schrijven dan met de hand.

AnnetHuizingAnnet Huizing schrijft sinds 1997. Vanaf 2007 schrijft ze teksten voor kinderen. Dit is een ontroerend en knap boekendebuut dat niet alleen de doelgroep zal weten te boeien. Met de schrijflessen kan ook menig volwassen auteur, waaronder uw recensent, haar of zijn voordeel doen.

Leuk en educatief zonder dat je het merkt. Ook geschikt voor (groot)ouders en wie het kind in zichzelf nog steeds herkent.

Dit boek is eveneens uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio op woensdag 18 maart 2015. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Young adults. Bookmark de permalink.