De ondergang van een CEO

HeibronshelJannetje Koelewijn – Heilbrons hel. ISBN 978-90-254-4434-1, 318 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Atlas Contact 2014.

Thrillerachtige roman over de financiële wereld

NRC-journaliste Janneke Koelewijn is vooral bekend van het naar buiten brengen van medische gegevens betreffende prins Friso die zwaar gewond was na een skiongeluk. Voor een groot deel gaat het hier ook over een slecht functionerende journaliste, maar het gaat vooral over topman Cor Heilbron die verdacht wordt van aandelenhandel met voorkennis.

Koelewijn neemt veel tijd voor het introduceren van de personages. Ze begint met enkele hoofdstukken over hoofdofficier van justitie Lucas Pauw. Hij is dik, lelijk, gescheiden, op zoek naar een relatie en laat zich na zeven teleurstellende internetdates bijstaan door de peperdure relatiebemiddelaar Axel van Beaumont.

JannetjeKoelewijnIn hoofdstuk drie maken we kennis de journaliste Françoise den Tex die de topindustrieel Heilbron moet interviewen. Hij woont met zijn huisknecht aan de Keizersgracht en doet van alles om haar te imponeren en te manipuleren.

In hoofdstuk vier volgt weer een nieuw personage Willem (Bill) Berkhout, die aan het hoofd staat van de afdeling marktmisbruik van het T.F.M., een organisatie die toezicht houdt op de financiële markten. Ze denken op het spoor te zijn van handel met voorkennis. Het gaat om Heilbron, een van de machtigste mannen in Nederland.

In hoofdstuk vijf wordt de laatste hoofdpersoon geïntroduceerd: Etienne de Godefroy, ex-minister en nu directeur van het T.F.M. Hij wil hij met een geruchtmakende zaak goede sier maken. De zaak Heilbron lijkt hiervoor heel geschikt.

Het duurt dus heel lang voor we een beetje in de gaten krijgen wat het eigenlijke verhaal is en dat blijkt dan ook nog eens flinterdun. Koelewijn bewandelt allerlei zijwegen die niets te maken hebben met de zaak Heilbron. Lucas Pauw die als OM-man deze zaak moet behandelen, bemoeit zich daar nauwelijks mee. Maar het gaat wel uitgebreid over zijn vader, zijn gewicht, zijn nieuwe relatie en de relatiebemiddelaar. Ook bij Bill moeten we diens vader leren kennen, deze is opgelicht, maar gek genoeg met al die financiële experts in het verhaal doet Koelewijn hier verder niets mee.

Wat de personages betreft: het zijn allemaal mannen en ze hebben allemaal iets klunzigs. Zo wordt Etienne Godefrooy steeds beschreven met koekjes die per se van Kwekkeboom moeten komen en hij heeft een gek stemmetje.

Cor Heilbron, CEO (chief executive officer) van een groot concern wordt getypeerd als een man die zich bijna als een soort god voelt. Hij voelt zich verheven boven de wet. Een mooie typering van de auteur die als journaliste veel van dit soort personen heeft geïnterviewd. De grote vraag in het boek is of bewezen kan worden dat Heilbron schuldig is aan handelen met voorkennis. Toch krijgt deze harde man ook iets kwetsbaars: hij krijgt te maken met de eerste verschijnselen van Parkinson en gaat moeilijk lopen.

Hoewel er geen duidelijke verhaallijn is, komt er toch een impliciet thema naar voren. Allerlei personen zich profileren ten koste van iemand anders, in dit geval Cor Heilbron. Het gaat niet over waarheidsvinding, maar om publiciteit, naam maken.

Koelewijn spaart zichzelf ook niet: Françoise wil een sensationeel verhaal brengen en ze gaat zo ver dat ze de hoofredacteur er buiten laat. Dit lijkt op haar eigen misstap.

Wat de schrijfster ook heel raak beschrijft is de gang van zaken bij een praatprogramma. De twee presentatoren willen Heilbron naar buiten brengen als een steenrijke man die het toch nodig vindt te rommelen met aandelen. Heilbron dacht dat er een mooi beeld van hem zou worden geschapen: de zeer succesvolle zakenman die voor veel werkgelegenheid heeft gezorgd. Dat was ook afgesproken met de redactie, maar de tv-makers zijn uit op sensatie en hebben het alleen over zijn financiële knoeierijen.

Dit boek behandelt veel onderwerpen en soms met veel onnodige details. Janneke heeft wel een heldere, vlotte manier van schrijven, zodat de roman wel heel prettig leest. De beschreven situaties zijn ook wel interessant en soms ook hilarisch.

Vermakelijke en leerzame roman met weinig spanning.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Media, Zakenwereld. Bookmark de permalink.