Twee vrouwen, één verhaal

DeJoodsebruidJudit Neurink – De Joodse bruid , Het verdwenen verleden van Irak. ISBN 978- 94-91921-07-0, 320 pagina’s, € 19,95, Amsterdam: Jurgen Maas 2014.

Dagboek verandert het leven van jonge Iraakse vrouw.

De jonge Irakese, islamitische studente Zara vindt, verstopt in een kist in de tuin van haar ouders, een dagboek, geschreven door Rahila, een Joodse vrouw van haar eigen leeftijd. Het dagboek begint  in 1941.  Als Zara gefascineerd begint te lezen, maakt ze kennis met het leven van de Joden in Irak. Begin jaren vijftig trekken bijna alle Irakese Joden het land uit naar Palestina. Daar worden ze evenmin welkom geheten, want de Palestijnse bewoners vinden dat hun land in beslag wordt genomen. De strijd gaat door.

Zara was tot die tijd nauwelijks op de hoogte van het zionisme en de geschiedenis van de vestiging van de staat Israël. Ze identificeert zich met Rahila als de inwoners van Iraaks Koerdistan in opstand komen  tegen hun regering. Uiteindelijk worden Zara’s  eigen banden met Rahila zichtbaar.

JuditNeurinkJudit Neurink (1957) is correspondent voor het dagblad Trouw. Ze woont sinds 2008 in Sulaymaniya (Iraks Koerdistan). Daar organiseert ze trainingen voor journalisten. Neurink heeft al verschillende boeken geschreven die in en rond Irak spelen. Onlangs kwam van haar het verklarende boekje De oorlog van ISIS uit.

In De Joodse bruid verweeft Judit Neurink waar gebeurde verhalen met fictie. Of zoals ze het zelf formuleert: ‘Zara en Rahila zijn fictie, maar ze leven in een wereld die de werkelijkheid dicht benadert.’ Neurink heeft in dit boek het vergeten verleden van Irak verwerkt: het aandeel van de Joden in de geschiedenis van Irak en hun massale vertrek in de jaren vijftig wegens vervolging en discriminatie.

Niet alleen Zara was slecht op de hoogte van de geschiedenis van de Joden in Irak, voor de meeste Nederlandse lezers geldt zonder twijfel hetzelfde. Neurink laat haar lezers via deze  romanfiguur middenin een geschiedenis stappen die anders wellicht niet bekend zou zijn geworden.

Op die manier boeit de auteur haar lezers én ze ‘onderwijst’ hen. Een knappe combinatie omdat ze prachtig en boeiend kan schrijven.

Een boek dat ik iedereen aan kan raden.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Midden-Oosten. Bookmark de permalink.