Super spannende Eve Dallas

PlechtigvermoordJ.D. Robb –  Plechtig vermoord. Vertaald uit het Engels (Ceremony in Death). ISBN 978-90-225-6910-8, 340 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Boekerij 2014.

Thriller die zich afspeelt in het New York van 2058.

J.D. Robb is het pseudoniem van de succesrijke Amerikaanse schrijfster Nora Roberts. Als Robb creëerde ze de keiharde Eve Dallas, inspecteur moordzaken bij het New York Police and Security Department. Dallas is de hoofdpersoon in een serie boeken, die overigens ook prima ‘los’ te lezen zijn (zie ook www.leeskost.nl/?p=2936, www.leeskost.nl/?p=3098, www.leeskost.nl/?p=3628 en www.leeskost.nl/?p=4095). De boeken spelen zich af in een niet al te verre toekomst, wat voor een aantal grappige bijkomstigheden zorgt.

Zo blijken drones om te programmeren te zijn tot allerlei wezens, zoals  vogels en (zwarte) katten. Drone honden worden geprefereerd boven echte, want je hoeft ze niet te voeren en ze poepen niet.

NoraRobertsIn dit boek wordt Dallas geconfronteerd met het plotseling overlijden van een 62-jarige politie-brigadier. Het lijkt een natuurlijke dood, maar toch wordt Dallas opgedragen in het diepste geheim een en ander te onderzoeken. Het feit dat ze niets mag loslaten brengt haar in conflict met haar mentor Feeney, die de overledene goed kende. Hoewel Eve de confrontatie niet ontloopt, kwetst de breuk met Feeney haar enorm. Gelukkig wordt ze in alle opzichten, ook technologisch, gesteund door haar echtgenoot Rourke. Ze krijgen een lijk voor de deur en er vinden nog meer moorden plaats.

De verhouding met haar ondergeschikte Peabody is soms wat stroef als de laatste vindt dat Dallas wel wat menselijker met verdachten om mag springen.

Tijdens het onderzoek komt Eve Dallas zowel in aanraking met de zwarte magie van Satanisten als met witte magie van heksen, wicca’s. De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Is de gearresteerde werkelijk de dader? De jonge hacker Jamie speelt een belangrijke rol bij de ontknoping, waarbij de lezer enkele keren op het verkeerde been wordt gezet, maar die volstrekt geloofwaardig is.

Ook in dit boek ontbreekt de vrolijke noot niet, zoals blijkt uit de dialogen tussen Dallas en Roarke, het optreden van Eve’s exotische vriendin Mavis, de ‘willige’ Peabody en de onbevangen Jamie. En Robb weet hoe ze seksscènes beschrijft zonder banaal te worden.

Kaasje voor de fans en die groep wordt dankzij dit boek nog steeds groter.

Dit boek is tevens op woensdag 1 april 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.