Is Samantha echt een tokkie?

WienoemtzijnkindnuChardonnayMaarten van der Meer – Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? Waarom we heten zoals we heten. ISBN 978-90-5759-701-5, 175 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Podium 2014.

Ontdekkingstocht langs de verschillende aspecten van de naamgeving.

Dit boek is volgens de auteur ‘géén namenlexicon of namenadviesboek voor aanstaande ouders, tenzij je een heel excentrieke smaak hebt’. Hij legt de nadruk op achtergrondinformatie over vreemde namen en vertelt daarbij opmerkelijke anekdotes. Volgens hem verraden onze voornamen veel over wie we zijn en waar we vandaan komen.

Regelmatig verschijnen er boeken over veranderingen die bijvoorbeeld sinds de Tweede Wereldoorlog in onze samenleving plaatsvonden, zie bijvoorbeeld https://www.leeskost.nl/?p=3662. Die veranderingen blijken ongekend te zijn op het gebied van de naamkeuze van hun kroost. Degelijke Hollandse voornamen verdwenen naar de marge en werden vervangen door creatieve alternatieven als Zilverliefje, Miracle of Love of DancingQueen.

MaartenvanderMeerMaarten van der Meer blogt dagelijks over opmerkelijke voornamen op www.vernoeming.nl. Hij weet dus waarover hij schrijft.

De ommekeer kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw toen het vernoemen na de grootouders en andere familieleden ‘uit’ raakte, evenals de traditioneel katholieke namen. En sindsdien lijkt alles te kunnen. Zo heet Roman naar het Franse dorp Saint Romain, waar hij werd verwekt.

Sinds 1970 kennen wij een vrij liberale naamwet, maar toch werden Rolls Royce en Tsjakkalotje geweigerd toen vader Emile Ratelband dat voorstelde. Dat vond de ambtenaar van de burgerlijke stand ongepast en dat mag niet. De andere beperking is dat je geen achternaam als voornaam mag geven. De auteur wist dit echter te omzeilen omdat de achternaam van zijn vriendin ook een voornaam is. In Amerika is dit heel gewoon en er wordt dan ook aangedrongen op afschaffing van dit verbod.

Jongens- en meisjesnamen zijn dat tegenwoordig niet meer exclusief: Jamie, Kim, Robin, Ilja, Anne. In 1948 werd de tweeling Ronald en Donald Duk geboren. Sommige combinaties van voor- en achternaam worden schaamnamen genoemd, zoals Dick Sack, Metje Hol en Sam Bal. Het kan ook onschuldiger: Sjef Kok, Piet Krediet en Enzo Nooitmeer. Bij het golfen is Handy Keppy een geuzennaam.

Uiteraard treft u nog veel meer wetenswaardigheden op het gebied van voornamen aan in dit leuke boekje, dat wordt afgesloten met bronvermeldingen, leestips en een register van de vermelde voornamen. Ik heb me er geweldig mee vermaakt.

Leuk, informatief en bij vlagen hilarisch. Daarnaast een aardig cadeau voor aanstaande ouders.

Dit boek is tevens op woensdag 1 april 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.