LOL over zin in seks

DanmaakjemaarzinEls Rozenbroek en 12 anderen – Dan maak je maar zin. De beste verhalen uit Linda. Over seks en relaties. ISBN 978-90-388-9891-9, 224 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: LINDA.boeken 2014.

Hilarische verhalen vol herkenning voor vrouwen van 40+ (en ook voor nieuwsgierige mannen).

In 2003 kwam de eerste Linda uit en nu dit tijdschrift met de lezers van het eerste uur al bijna een koperen bruiloft viert, gedenkt het blad vol dankbaarheid het advies dat actrice Monique van de Ven in het eerste nummer via de coverstory gaf: ‘Seks – niet zeuren, zin maken’. In die feministische dagen deed dat advies stof deed opwaaien. Want het was de vrouw die bepaalde óf en wanneer er seks werd bedreven. Maar Monique van de Ven zei ronduit: maak gewoon maar eens zin, het is de redding van je relatie en beide partijen knappen er aardig van op.

Na dat advies uit het eerste nummer verschenen er in de jaren daarna tal van verhalen over seks, relaties, foute mannen, geheimen, vreemdgaan, sleetse huwelijken en pornospeeltjes die het leven in bed kunnen verlevendigen: krijg je er geen lustgevoelens van maar, alleen de slappe lach? Dat is ook winst.

In dit boek zijn in totaal 24 van dergelijke ‘zin-verhalen’ gebundeld, geschreven door twaalf vrouwen en één man. Die ene man is Jan Heemskerk, oud-hoofdredacteur van Playboy. Als er één man in dit gezelschap vrouwen met seksverhalen thuishoort is hij het natuurlijk wel.

ElsRoozenbroekDe verhalen werden geredigeerd en gebundeld door Els Rozenbroek (1957). Zij is hoofdredacteur geweest van verschillende tijdschriften. Nu werkt ze als freelance tekstredacteur. Ze schrijft de column Juul voor Libelle en artikelen voor Linda.

Dan maak je maar zin is een boek vol hilarische verhalen. Maar ook vol herkenning. Want heel wat vrouwen zullen al lezend met een stille grijns toegeven dat ze er stiekeme spaarpotjes voor eigen genoegens op na houden. Of dat ze de sterke neiging hebben hun echtgenoot te vermoorden als hij ziek, zwak en misselijk ligt te zijn en door haar, vrouwlief, van sapjes en soepjes voorzien wenst te worden. En wat te denken van het verhaal over seks waarin je als vrouw bedenkt dat je met je ex tenminste even een snel nummertje kon maken met de pyjamabroek op de knieën, terwijl je voor de nieuwe lover eerst moet scheren, ontharen, lakken, scrubben en parfumeren? Big smile!

Wat Jan als man tussen de vrouwen te bieden heeft? Hij houdt een tirade tegen stomme vrouwen: vrouwen die altijd maar denken dat ze te dik of te dun, te rood of te zwart, te dom of te slim en te lelijk of te mooi zijn. Die eeuwige zelfhaat! zucht Heemskerk. Leer dat in vredesnaam af! Schaamrood op de kaken.

Het tijdschrift Linda heeft veel schrijfsters in haar gelederen die ook elders van zich doen spreken. In dit boek laten ze vrolijk, geestig, vilein, vals als het nodig is, eigenzinnig, uitdagend en ook balorig van zich horen. Wat namen: Saskia Noort, Sylvia Witteman, Corine Koole, Roos Schlikker, Marleen Janssen. De rest blijft hier niet ongenoemd omdat hun bijdragen niet zouden deugen.

Linda de Mol, de blad-engel zelf, opent het boek met het verhaal dat ze niet begrijpt dat BN’ers en plein public over hun seksleven spreken of schrijven. Van haar, stelt ze kordaat, komen we dus niets te weten als lezer. Tenslotte had ze acht jaar geleden in Linda een welgemeend advies gegeven ‘als je geen zin hebt, maak je maar zin’ en dat werd haar na jaren nog steeds nagedragen.

Het is een verrukkelijk boek. Lees de 24 verhalen niet achter elkaar, dan wordt het wellicht te veel van het goede. Iedere dag één keer pret, is beter dan kramp in je kaken. En nee, lezers in spe, dat is geen dubbelzinnige opmerking. Zij die dat denken, doen er goed aan het boek onverwijld aan te schaffen. Het is leuk om te krijgen én om cadeau te geven (advies onzerzijds: vrouw aan een vriendin, anders is het gegarandeerd oorlog).

Een opgewekt boek over seks en het zootje wat wij daarvan maken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Seksualiteit. Bookmark de permalink.