Passie, overspel én trouw

LustenliefdeMarion Bloem – Lust & liefde. ISBN 978-90-295-8956-7, 415 pagina’s, € 21,95. Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers 2014.

Relaas van een levenslange en heftige liefdesrelatie.

De zestigjarige Eva laat zich door een jonge god masseren. Op de massagetafel trekt haar leven aan haar voorbij. Adam, die haar – een onervaren Indisch meisje – ruim veertig jaar geleden ontmaagdde op zijn studentenkamer. Daar had ze zelf doelbewust voor gekozen tijdens hun eerste kus, want ze wilde met Adam oud worden. Ze gaan vrij snel samenwonen en maken een lange, avontuurlijke vakantiereis door Europa. Adam vindt het belangrijk dat ook Eva plezier in vrijen heeft en draagt bij aan haar seksuele ontwikkeling.

Na een ‘ongelukje’ weigert Eva de morning-after pil te gebruiken en wordt zwanger. Ze krijgen een zoon en Eva, na een zware bevalling, een postnatale depressie. Adam is inmiddels een succesrijk internationaal jurist op het gebied van mensenrechten geworden en Eva schrijfster van veelgelezen thrillers.

MarionBloemHet seksleven van Adam en Eva kent zijn ups en downs en Eva krijgt tweemaal een langdurige verhouding met een minnaar. Adam tolereert dit, slechts één keer schiet hij uit zijn slof – een mooie passage – en zet de minnaar buiten de deur. Desondanks blijven ze bij elkaar. Adam heeft ondanks de nodige kansen en een buitenlandse liefde slechts enkele keren een one night stand, en Eva, die over een goed ontwikkeld reukorgaan beschikt, ruikt het als hij vreemd gaat en is dan vreselijk jaloers. Adam wil niets weten van Eva’s seks buiten de deur, maar Eva wil dat hij alles – en dat is eigenlijk helemaal niet zo veel – opbiecht.

Als Adam prostaatkanker heeft verzorgt Eva hem liefdevol en doet ze alles aan om hem seksueel ‘aan de praat te krijgen’. Maar zodra hij daartoe weer in staat is gaat Adam vreemd… Is er nog een basis om inderdaad samen oud te worden?

Marion Bloem (1952) schreef vanaf 1972 kinderboeken. In 1983 verscheen haar roman Gewoon Indisch meisje. Ze heeft een imposant oeuvre van romans, verhalenbundels, poëzie, novellen en non-fictie boeken op haar naam staan. Haar partner is de arts en schrijver Ivan Wolffers, die lijdt aan prostaatkanker, dus ze weet waarover ze schrijft.

In dit vlot geschreven boek laat zien hoe complex seksuele relaties tussen partners kunnen zijn. Wanneer is er passie en wanneer niet? En waarom? En hoe desastreus het verschil in perceptie kan zijn. Aantrekken en afstoten. Waarom ga je vreemd? Waarom blijf je toch bij elkaar?

Bloem schrijft afwisselend vanuit het perspectief van beide hoofdpersonen. Al lezende gaat mijn sympathie wat meer naar Adam, dan naar Eva uit. Hij bedriegt incidenteel, zij structureel. Maar moet ik eigenlijk wel partij kiezen?

Een buitengewoon boeiend en intrigerend boek.

Dit boek is tevens op woensdag 18 februari 2015 uitvoerig besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Erotiek, Fictie, Seksualiteit. Bookmark de permalink.