Lachen

LiterairegillerMartin de Jong – Literaire giller. ISBN 978-94-6193729-2, 150 pagina’s, € 17,50. Houten: De nieuwe boekhandel 2014.

Vrolijke parodie op het Nederlandse schrijvers- en uitgeefwereldje

Dit boek kent twee verhaallijnen. Die van de jonge, debuterende schrijver Mark Tonneur en die van de gevestigde, veelvoudig bekroonde auteur Otto ter Weel. Hun belevenissen worden om en om in vrij korte hoofdstukken uit de doeken gedaan.

Als Mark op zijn tweeëntwintigste verjaardag wakker wordt ligt er een naakt meisje in zijn bed: Simke van Simone. Deze verdwijnt echter net zo snel uit zijn leven als ze erin verscheen, want Mark krijgt een telefoontje van de gerenommeerde uitgeverij Paginade dat men het door hem ingestuurde manuscript van een boek wil uitgeven.

Intussen beidt Ter Weel zijn vijfenzeventigste verjaardag en zijn vijftigjarig schrijversjubileum voor. Genadiglijk staat hij toe dat er voorbereidingen worden getroffen voor zijn biografie. En binnenkort verschijnt zijn allernieuwste boek Orpheus ondersteboven.

Het contract dat Ter Weel met zijn uitgever heeft rijdt Mark in de wielen, want boeken van andere auteurs mogen niet tegelijkertijd uitkomen en publicitair pas geruime tijd later aandacht krijgen.

Het boek van Mark dreigt door gebrek aan publiciteit te floppen, totdat het uit onverwachte hoek aandacht krijgt en hij toch nog de kans krijgt het in het land te promoten. Marks’ uitgever is niet blij als de jonge auteur zich in het openbaar nogal ongenuanceerd over Ter Weel uitlaat. En dan komt de liefde in Marks’ leven…

Uiteindelijk komen Ter Weel en Mark elkaar tegen in een verrassende ontknoping.

Een leuk verhaal en tegelijkertijd een prachtige satire. In de figuur Otto Terweel herkent de een beetje in de Nederlandse literatuur ingevoerde lezer elementen van vooral Harry Mulisch, maar ook van Jan Wolkers, Willem Frederik Hermans en Hugo Claus. Een en ander blijkt met name uit de titels van Ter Weels werk, zoals Het verdwenen bruidsbed, Op naar Endegeest, De aanval en Het verlies van België, om er een paar te noemen. Bij tijd en wijle hilarisch en soms ook wat flauw, maar dat mag de pet niet drukken.

Vlot geschreven, humoristische satire voor wie de literatuur soms wat minder serieus wil nemen.

Dit boek is tevens op woensdag 4 maart 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Literatuur. Bookmark de permalink.