Nieuw avontuur van detective Isaac Bell

DediefClive Cussler en Justin Scott – De dief. Vertaald uit het Engels (The Thief) door Pieter Cramer. ISBN 978-90-443-4552-0, 334 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: The House of Books 2014.

Historische thriller spelend in de tijd van stoomboten, stoomtreinen en de eerste films.

Weer een spannende actiethriller van Clive Cussler en Justin Scott. Ook dit verhaal speelt in het verleden, nu aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het grootste deel van de thriller speelt zich af in de wereld van de film. Een uitvinder is bezig met apparatuur die films met geluid mogelijk zal maken. Zowel de filmwereld als het Duitse leger doen alles om achter het geheim van deze apparatuur te komen.

In dit boek gaat het eigenlijk om een duel tussen de super detective Isaac Bell en een superboef. Van zo’n duel was ook sprake in De Race (zie https://www.leeskost.nl/?p=3751). De boef komt voort uit het Duitse leger. De aanduiding super is hier op zijn plaats, omdat de beide mannen elkaar vanaf de eerste tot de laatste bladzijde proberen uit te schakelen, maar beiden toch steeds op miraculeuze wijze weer de dans ontspringen. CliveCusslerOok andere patronen uit De race keren in dit boek terug: voortdurend telegramverkeer, spannende achtervolgingen, schietpartijen met heel veel slachtoffers, sabotage, stunts, enzovoort. Opvallend is dat de wereld uitsluitend lijkt te bestaan uit werkgevers van detectivebureau Van Dorn en gangsters. Nooit is er politie bij betrokken. Weinig speelt zich af in het ‘normale’ milieu met ‘normale’ mensen.

Een nieuw element in De dief is liefde en romantiek. Het verhaal begint aan boord van de oceaanstomer Mauretania. Isaacs verloofde Marion Morgen, filmactrice en regisseuse, is ook aan boord. Ondanks alle incidenten vindt er zelfs een grootse trouwpartij plaats aan boord van het schip. Marion speelt ook een belangrijke rol in het wel zeer spannende en spectaculaire slot.

Naast spanning biedt dit boek veel historische informatie. Bijvoorbeeld hoe ging het toe aan boord van zo’n enorm stoomschip met 2200 passagiers en 800 bemanningsleden? De enorme luxe die de eersteklaspassagiers werd geboden. Prachtig wordt beschreven wat er gebeurde in de machinekamer: de honderden stokers voor de vuren. In Hollywood maken we mee hoe filmopnames gemaakt werden, allemaal heel interessant.

Spannende en interessante thriller voor lezers die zich graag willen verplaatsen in het verleden.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Geschiedenis. Bookmark de permalink.