Grasduinen in de wetenschap

BestofQuesrRedactie Quest – Best of Quest. ISBN 978-90-5956-553-1, 315 pagina’s, € 14,95. Kortenhoef: Fontaine Uitgevers 2014.

De mooiste verhalen uit 10 jaar Quest. En hoe ze werden gemaakt.

‘Studentenblad van het jaar’ , basis en/of aanvulling van lesmateriaal, lekker ‘lezen-terwijl-je-iets-opsteekt’… het blad Quest (braintainment), dat dit jaar tien jaar bestaat, heeft zijn publiek gevonden. Wie nagaat dat het eerste nummer destijds door de Volkskrant werd beoordeeld als ‘een storende massa afgezaagde trivia’ (slechts één artikel deugde), zal begrijpen dat de mensen achter Quest in hun vuistje lachen. Elk nummer wordt inmiddels door meer dan één miljoen mensen gelezen: man en vrouw, jong en oud. Reden voor een feestje. Het feestje van Quest is een cadeau voor de eigen lezers en voor iedereen die Quest nog niet kent. De redacteuren hebben een heerlijk verzamelboek samengesteld met daarin, uit elk jaar van hun bestaan, een paar interessante verhalen. Bij die verhalen wordt ook verteld hoe de redacteur van dat stuk te werk ging en op welke punten hij/zij bijna zijn nek brak. Want ook dát kwam regelmatig voor.

Aangezien Quest 22 magazines per jaar maakt: 12 x algemeen, 4 x psychologie, 4 x historie, 1 x 101 (speciale vragen-editie) en 1 x beeld zal het geen verwondering wekken dat een keuze uit tien jaar Quest een keur aan verhalen oplevert. Dat maakt dit boek tot een heerlijk grasduinboek.

Cijfers: in het geboortejaar 2004 maakte de redactie 1200 pagina’s. Nu is dat opgelopen tot ruim 2800 pagina’s. In dit boek vindt de lezer gemiddeld 28 pagina’s van elke jaargang, een selectie van de beste verhalen voorzien van schitterende foto’s, tekeningen en infographics.

Uw recensent ging op ontdekkingsreis en kwam verhalen tegen over ruimtevaart, zonnecellen, bruggenbouw, varkens en truffels, drop, hoe voelt het als een chirurg in je hersens snijdt (fascinerend verhaal!), de kracht van de grootste telescoop op aarde, plastische chirurgie, uitstelgedrag. Als je begint te lezen, kun je niet meer ophouden. Het is te veel om op te noemen.

Nog iets bijzonders? Quest zette het Centrum Wiskunde & Informatica aan het rekenen om een antwoord te vinden op de lezersvraag hoeveel mensen ooit op aarde geboren zijn. Ik geef u hier het antwoord: 107,5 miljard. Wilt u weten hoe dat antwoord tot stand gekomen is dan moet u dit boek in duiken.

De redacteuren van het populairwetenschappelijke Quest hebben zichtbaar plezier in hun werk. Ze nemen hun lezers mee op ontdekkingsreis en vertellen hun verhaal vervolgens glashelder en met merkbaar plezier. Dat maakt deze bundel tot een feestje om te lezen.

In een artikel over de hoogtepunten van de relativiteitstheorie, trakteren ze de lezer op een aantal ’tegeltjeswijsheden’ van Albert Einstein. Een ervan past, samenvattend, uitstekend bij dit boek: ‘Ik heb geen bijzonder talent. Ik ben alleen maar nieuwsgierig.’

Best of Quest is voor nieuwsgierige mensen. Ze worden op hun wenken bediend met een prachtig boek voor de bijna ongeloofwaardig lage prijs van nog geen 15 euro. Een echt december-cadeauboek.

Website van Quest

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Verzamelbundel, Wetenschap. Bookmark de permalink.