Sinterklaasjuweeltjes

WatheeftSintvoorjougekochtThomas Verbogt – Wat heeft Sint voor jou gekocht? ISBN 978-90-468-1754-4, 95 pagina’s, € 9,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2014.

Sinterklaasverhalen van een liefhebber.

Thomas Verbogt gelooft nog steeds enigszins in Sinterklaas. In deze bundel columns (uit de Gelderlander) en verhalen doet hij daar verslag van. Jeugdherinneringen en recente observaties wisselen elkaar af, soms enigszins weemoedig en een enkele keer hilarisch.

Verbogt steekt zijn mening niet onder stoelen en banken. Sinterklaas is allereerst een kinderfeest en in de nabijheid van ‘gelovigen’ speel je het spel mee. De kerstman, kerstverlichting en kerstbomen hebben in Nederland voor 6 december niets te zoeken. Hij weet precies hoe een sinterklaasgedicht er uit moet zin en vindt, prettig politiek incorrect, dat Zwarte Piet zich dienstbaar op moet stellen en krom dient te praten. Geld deugt niet als Sinterklaascadeau. Blijmoedig werkt hij elk jaar weer verlanglijstjes af. ThomasVerbogtVerwonderd ziet Verbocht Sinterklaas in de deur afscheid nemen van een jonge vrouw zonder kleren: ‘Sinterklaas moet natuurlijk ook érgens slapen’. Verrast komt hijzelf als hulpsinterklaas een oude liefde tegen. Hilarisch is het verhaal ‘de gehaktmolen’, waarin een dakloze als Sinterklaas optreedt, begeleid door twee maatschappelijk werkers als Zwarte Pieten recalcitrant wordt als de laatsten hem geen borrel gunnen. Ik lag werkelijk in een deuk.

Ik had nog nooit wat van Verbogt gelezen terwijl hij best een omvangrijk oeuvre heeft. Daar moet snel verandering in komen!

Kopen, lezen en elk jaar weer herlezen. Leuk om te geven, maar nog leuker om te krijgen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Bloemlezing, Columns, Cultuur, Korte verhalen. Bookmark de permalink.