In het fietsenhok

SeksophetwerkRia Harmelink – Seks op het werk. Alles over liefde en relaties tussen 9 en 5. ISBN 978-94-6126072-7, 200 pagina’s, € 16,95. Zaltbommel: Haystack 2013.

Ontdekkingsreis door ‘de wondere wereld van seks en relaties op het werk’.

De auteur schrijft over haar ontdekkingen over het onderwerp na talloze gesprekken met (ervarings-)deskundigen. Haar centrale vraag is: hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?

Harmelink staat niet echt neutraal ten opzichte van het onderwerp, want ze geeft in de hoofdstukken waar vind je je droomcollega’s en hoe zet je de eerste stap tips aan mannen en vrouwen om op te vallen bij de andere sekse. De productiviteit van het bedrijf kan omhoog schieten, want men gaat graag naar het werk, maar ook kelderen, want men heeft alleen maar oog voor elkaar. En wat vinden de collega’s ervan, en de baas? En wat gebeurt er als het ‘uit’ gaat? Harmelink beveelt in het laatste geval snel een one night stand aan om zich weer wat beter te gaan voelen. Vreemdgaan wordt vaak afgedaan met ‘mijn huwelijk / relatie stond al op een laag pitje’ of iets dergelijks.

Als je het opbiecht aan de baas kan deze de zaak negeren of gedogen. Hij of zij kan ook één van beide partners overplaatsen of soms zelfs ontslaan. Let wel: dit moet direct, anders heb je bij de rechter geen poot meer om op te staan.

De auteur noemt een aantal voorbeelden van bekende Nederlanders, zoals de Nijmeegse wethouder Depla (fietsenhokaffaire), staatssecretaris Jack de Vries (seks met een ondergeschikte), Feyenoord-directeur Edelenbos (verhouding met een Ajax-bestuurder) en de directrice van een asielzoekerscentrum (met een asielzoeker). Ook tal van voorbeelden van geanonimiseerde informanten passeren de revue. Daarin wordt wel erg luchtig gedaan over een stagiaire die gedurende haar gehele stage een verhouding had met haar begeleider, van hem een uitstekende beoordeling kreeg en na afloop de verhouding verbrak. Een duidelijk en verwerpelijk geval van sleeping your way up.

Opbiechten of geheimhouden? Beide worden besproken. Maar Harmelink vergeet één situatie. Het stel houdt de zaak geheim, maar plotseling wordt ‘de baas’ opeens uit zijn bed gebeld door de wanhopige partner van één van beiden met de mededeling dat zijn vrouw / haar man het met één van de leidinggevenden doet. Niet alleen de baas, maar ook de collega’s voelen zich bedonderd. Ze snappen opeens waarom die twee elkaar in het verleden door dik en dun steunden bij verschillen van mening. De gevolgen zijn niet alleen privé ernstig. Beiden zijn mijns inziens niet op het werk te handhaven.

Interessante informatie. De analyse had kritischer gekund.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Man-vrouw verhouding, Seksualiteit. Bookmark de permalink.