Bezint eer ge begint

VaninteamnaarintiemStefan Lievens en Sabine Vermeiren – Van in team naar intiem. Over werkromances en kantooraffaires. ISBN 978-90-382-2245-5, 202 pagina’s, € 20,00. Gent: Academia Press 2014.

Dit boek belicht verschillende aspecten van romances op de (Vlaamse) werkvloer.

Dit boek is wat anders opgezet dan het boek van Harmelink (http://bit.ly/XANERF) over hetzelfde onderwerp. Daarnaast is de benadering wat meer academisch, wat overigens enige concessies doet aan de leesbaarheid. Liens is psycholoog en Vermeiren is journaliste, hun onderzoek heeft ruim tien jaar geduurd. Ze interviewden 140 bedrijfsleiders, afdelingshoofden en human resources officers en 79 direct betrokkenen. De min of meer theoretische verhandelingen worden onderbroken door citaten uit de onderzoeken, wat de tekst verlevendigt.

Het boek begint met het definiëren van werkromances. Deze dienen, vanaf het moment dat er seks in het spel is, tenminste twee maanden te duren. Alle mogelijke aspecten komen aan de orde, waaronder ook tips voor vrouwen (de strijd om de penis) en voor vrouwen (de strijd om de vagina). Desalniettemin onderschrijven de auteurs dat er op de werkvloer in eerste instantie gewerkt moet worden en dat het bedrijfsbelang voor het privébelang gaat. Ook tonen ze compassie voor bedrogen partners thuis en voor de kinderen van de geliefden. En uiteraard kan er van een werkromance nooit sprake zijn wanneer het gaat om ongewenst gedrag.

Voor alles pleiten ze voor zorgvuldigheid bij alle partijen, dus ook bij de collega’s en de baas. Soms is men echter niet te handhaven en moet er afscheid van elkaar worden genomen. Dit is allemaal wettelijk nog niet zo eenvoudig. In België dient ontslag binnen drie dagen na het bekend worden van een verhouding op het werk te worden gegeven en zelfs dan kan de rechter er aan te pas komen.

Het laatste hoofdstuk heet niet voor niets Bezint eer ge begint.

Volgens de flaptekst is dit leuk geïllustreerde boek ‘ook een gids voor wie betrokken raakt in een werkromance: de directeur, de personeelschef, de verliefde, de bedrogene of … de gedumpte.’

Nuttige informatie voor alle betrokkenen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Man-vrouw verhouding, Seksualiteit. Bookmark de permalink.