Liefde tot de laatste levensdag

Een weefout in onze sterrenJohn Green – Een weeffout in onze sterren. Vertaald uit het Engels (The Fault in Our Stars) door Nan Lenders. ISBN 978-90-4770-661-8, 264 pagina’s, € 14,95. Rotterdam: Lemniscaat, filmeditie 2014.

Een hartverscheurend liefdesverhaal.

De 16-jarige Hazel is opgegeven nadat bij haar longkanker is geconstateerd. Zij krijgt een nieuw soort medicijnen, waarvan de waarde nog niet is vastgesteld. En ze heeft geluk. Ze zal niet genezen, maar er wordt haar wél extra tijd gegund.

De 17-jarige Augustus, Gus, heeft botkanker overleefd, maar het heeft hem een been gekost.

Als de twee elkaar ontmoeten op een jongeren-kinderkanker-praatgroep (waar ze allebei met groot cynisme en met tegenzin verschijnen, alleen omdat ze hun ouders dat plezier willen doen) slaat de vlam onmiddellijk over. Hazel wil aanvankelijk niet toegeven aan de liefde. Ze voelt zich ‘een wandelende tijdbom’ en ze wil niet dat ze Augustus ongelukkig zal maken als ze overlijdt. Haar dood zou zijn hart immers breken?

Maar hoe houden ze de liefde tegen? Als ze ook nog eens samen in Amsterdam terechtkomen om de schrijver te ontmoeten van hun beider lievelingsboek Een vorstelijke beproeving, wordt de band alleen maar hechter.

Hazel en Augustus willen van de schrijver horen hoe het verder gaat met de mensen uit zijn boek, nadat de hoofdpersoon is overleden. Maar de schrijver is een botte alcoholist, hij weigert hen, ondanks een eerder gedane belofte, te woord te staan. Zijn korte  verklaring: ‘Er ís geen leven na later, en voor de dode al helemaal niet. Dus waarom is het van belang te weten hoe andermans leven na de dood is?’

Met deze vraag raakt de veel bekroonde jonge auteur John Green (1977) de kern van het verhaal. Want de opmerking van de schrijver van hun lievelingsboek raakt Hazel en Augustus recht in het hart. Waarom zouden ook zíj zich druk maken om een toekomst als er geen toekomst is? Is het dan niet beter samen van de dag van vandaag te genieten? En geldt dat dus niet evenzeer voor de liefde die zíj beleven?

Green heeft niet alleen een prachtige, ontroerende liefdesgeschiedenis beschreven, maar in zijn boek ook het grote vraagstuk van leven en dood betrokken. Dat lijkt zware kost, maar dat is het helemaal niet. Want Green schrijft humoristisch, ironisch en grappig en weet op de juiste momenten gas terug te nemen. Daarmee kent dit verhaal vele luchthartige passages, zelfs, en misschien wel juist als ze over zingevingsvraagstukken gaan.

Neem bijvoorbeeld de mening van de kankerpatiënten: ‘Ons leven is een bijwerking van de kanker’. Of: als ze bij elkaar informeren: ‘Heb jij je doodskleren al?’ en het antwoord is:  ‘Ja, maar daar ben ik bijna uitgegroeid dus nu doe ik ze aan naar een feestje.’  En, na Hazels opmerking tegen Gus dat ze zijn tijdbom niet wil zijn, Gus’ onbetaalbare en liefdevolle antwoord: ‘Het zal mij een voorrecht zijn om mijn hart door jou te laten breken.’ Op die manier gaan ze met lichte schreden over hun moeilijk begaanbare pad.

Een hartverscheurend, grappig en ontroerend boek. Na de uitgave in 2012 besloot men tot verfilming over te gaan. Nadat de film The Fault in Our Stars in 2014 in de bioscoop kwam, beleefde het boek al snel druk op druk. De zevende druk is de paperback die we nu bespreken. Achter in het boek staan enkele pagina’s met foto’s uit de film. (Hazel: Shailene Woodley, Augustus: Ansel Hagort).

Een prachtig boek om bij te lachen én te huilen.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.