Kletsen over sport

kijkvoetbalaubDiana Kuip – Kijk voetbal a.u.b. of een andere sport, ook goed. ISBN 978-90-6797-075-4, 236 pagina’s, € 14,95. Gouda: Voetbal International 2014.

Eerder gepubliceerde sportcolumns.

Ik ben zeker geïnteresseerd in sport, maar ik volg het gebeuren eerder globaal dan intensief. Wellicht is dat de reden dat ik pas voor het eerst van de persoon en schrijfselen Diana Kuip vernam toen ik dit boek in handen kreeg. Kuip publiceert in het voor mij onbekende blad Gentleman’s Watch en op de site NUsport.nl.

In dit boek worden een aantal oude columns van mevrouw Kuip afgedrukt. Daaruit blijkt dat zij zich vooral met het randgebeuren of zelfs het randgebeuren van het randgebeuren bezighoudt. Misschien aardig om direct na publicatie te lezen, maar het belang om die columns in een boek te bundelen ontgaat me.

Mevrouw is het er niet mee eens dat Lionel Messi de paus een plant cadeau deed, ze koketteert met het feit dat ze dezelfde naam draagt als de Rotterdamse voetbaltempel, ze neuzelt wat over tikjes op het achterwerk, seks voor de wedstrijd, Ballottelli en nog veel meer. Ze schrijft niet buitengewoon goed en ik vind haar onderwerpkeuzes en wat ze erover naar voren brengt zelden interessant, met uitzondering van het onroerende slotverhaal over haar zieke vader.

Uit de titel en het cover blijkt dat dit boek bedoeld is om de lezer aan te zetten tot het kijken naar sport. Anders ‘mis je gewoon een hoop. Sport is liefde, lelijk, janken en humor. Ik ben niet zo’n prater, maar doordat ik een beetje over sport klets lijkt het nog wat.’ Dat laatste bestrijd ik. Ik raad Kuip aan eens een paar columns van, ik noem maar, Mart Smeets of Johan Derksen te lezen. Hopelijk steekt ze daar wat van op.

Een gemiste kans.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Sport, Voetbal. Bookmark de permalink.