Moederskind

DegoedeminnaarSteinunn Sigurðardóttir – De goede minnaar. Vertaald uit het IJslands (Góði elkskhuginn) door Marcel Otten. ISBN 978-94-6237-037-1, 250 pagina’s, € 18,95. Breda: World Editions 2014.

Een keiharde zakenman en uitmuntend minnaar, maar ook een moederskindje

Karl Astasan, een rijke zakenman, vrijgezel met veel minnaressen, keert terug naar zijn geboorteland IJsland om zijn jeugdliefde Una nog eenmaal te zien. Hij vindt haar en ziet haar voor het raam staan. Later ontmoet hij in een café haar buurvrouw die vertelt dat Una getrouwd is. Hij gaat met de buurvrouw naar huis en neemt contact op met Una. Midden in de nacht ‘ontvoert’ hij Una en neemt haar mee naar Amerika. Eén van zijn minnaressen, Doreen Ash schrijft een boek over haar relatie met Karl. Ze beschrijft hem als ideale minnaar, maar ook als een typisch moederskind.

Karl had in zijn leven maar twee liefdes: zijn moeder en later Una. Zij beëindigde indertijd hun relatie en sindsdien had hij geen vaste relaties meer: Una bleef zijn enige en grote liefde.

Wel had hij honderden ‘geliefdes’. De vrouwen vielen gemakkelijk voor hem: knap, rijk, intelligent en een zeer goed minnaar. Hij stelde wel zijn eisen: geen lelijke stem, gevoel voor humor, elegant en slank.

Met de ‘geliefdes’ ging hij nooit een relatie aan. Alleen met Doreen Ash hield hij contact. Zij was het die hem aanraaddde met Una contact op te nemen. Karl zelf vond het al genoeg dat hij haar nog één keer had gezien. Eenmaal weer herenigd met Una kreeg hij echter met haar een nieuw en zeer gelukkig leven, waarvoor hij Doreen erg dankbaar was.

Doreen was zijn minnares, maar in zekere zin was ze als psychiater ook zijn psychotherapeute. Met haar sprak hij uitgebreid over zijn moeder. De passage waarin hij over ‘Astamama’, zoals hij zijn moeder noemt, vertelt behoort tot de mooiste en ontroerendste van de roman.

Het boek begint wat raadselachtig. Alles wordt zeer afstandelijk beschreven. De hoofdpersoon wordt aangeduid met ‘de toerist’ en de buurvrouw van Una als ‘de saunavrouw’.  Er gebeuren ook raadselachtige dingen: een taxichauffeur duikt steeds plotseling op als hij nodig is. Het toeval speelt ook steeds een grote rol. Later wordt alles vanuit de hoofdpersoon beschreven en ontwikkelt zich een ‘normaal’, logisch verhaal.

Na een moeilijk begin is De ideale minnaar een prachtig geschreven, soms romantisch verhaal met een goede compositie.

Mooie literatuur uit IJsland.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.