Rommelige damesroman

DevrouwenvanFredTineke Beishuizen – De vrouwen van Fred.  ISBN 978 90488 18426, 220 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Mistral 2014.

Roman met thriller-trekjes over vrouwen uit een oude vriendinnenclub, voorgoed verbonden door een duister geheim.

Tineke Beishuizen, de auteur van dit boek, is al tientallen jaren verbonden aan Libelle. Zij schrijft onder meer een veelgelezen feuilleton én een column voor dit blad. Daarmee is ze voor de grote schare Libelle-lezeressen een echte vriendin geworden. Beishuizen maakt van deze positie handig gebruik door ieder nieuw boek dat ze schrijft wekenlang in het blad en de sociale media te promoten. Merkwaardig dat Libelle dat tolereert? Eigenlijk wel. Maar het blad kan niet zonder Beishuizen en Beishuizen (voor haar PR) niet zonder Libelle. Wat men noemt: een win-winsituatie.

In De vrouwen van Fred  ontmoeten drie vriendinnen elkaar weer na een aantal jaren stilte. De verwijdering ontstond na de dood van Fred, de echtgenoot van een van de vrouwen en de daaropvolgende moord op Vera, een lid van het  voormalig kwartet. Als Vera’s dochter één van hen (Tess) benadert en een bijeenkomst voorstelt om haar moeder te herdenken, komen ze weer samen. Er ontstaat een broeierige sfeer waarin de vrouwen elkaar van alles onuitgesproken verwijten. Het verleden leeft nog steeds…

Stof genoeg voor een regelrechte whodunnit. Maar Beishuizen heeft de thriller niet helemaal in de hand. Misschien komt het omdat dit boek het losstaande vervolg is op het eerdere boek van de auteur Wat doen we met Fred. Wat daaruit relevant is wordt in dit boek gaandeweg onthuld. Is deel een nu overbodig is geworden omdat de lezer de vrouwen uit dit boek te laat pas in deel twee echt leert kennen? Dit komt op mij wat rommelig over.

De Libelle-lezers zullen zich daar niet zo aan storen. Ze zijn in hun lijfblad door hun ‘vriendin’ al ruimschoots aangespoord tot kopen. Echt een boek voor de inner circle, niet voor wie de auteur en haar lijfblad niet of nauwelijks kent.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.