Verfrissende thriller

VermoordnaaktJ.D. Robb – Vermoord naakt. Vertaald uit het Engels (Naked in Death). ISBN 978-90-225-6901-6, 331 pagina’s, € 15,00.

Ongewone thriller die zich in de niet al te verre toekomst afspeelt.

Nora Roberts (Eleanor Marie Robertson) is een succesrijke Amerikaanse romanschrijfster van voornamelijk liefdesromans. Onder het pseudoniem J.D. Robb schreef ze een groot aantal misdaadromans, de in Death serie. Dit boek is het eerste van die reeks.

De New Yorkse Inspecteur Eve Dallas wordt geconfronteerd met een aantal vermoorde prostituees. De eerste, Sharon, blijkt de kleindochter van een ambitieuze ultraconservatieve Amerikaanse senator, die president wil worden. Deze senator loopt haar constant voor de voeten bij haar onderzoek en de hoofdcommissaris lijkt vooral geïnteresseerd in de mening van de media. En dan is er ook nog de mysterieuze en steenrijke kunst- en wapenverzamelaar Roarke, waarvan het privénummer bij Sharon is gevonden. Eve vindt het irritant dat ze niet precies weet wat ze aan hem heeft. Is hij nu wel of niet verdacht?

De auteur zet Dallas neer als een doortastende politievrouw die zich totaal focust op het oplossen van de moorden en daarbij niets en niemand uit de weggaat. Als ze tijdens het onderzoek opeens wordt geconfronteerd met haar eigen verleden wordt ze opeens kwetsbaar. Eve is een speurder om als lezer van te houden.

Het boek speelt halverwege de 21ste eeuw, in een tijd waarin wapenbezit in de VS is verboden, je in dat land op je achttiende een vergunning kan krijgen voor sekswerker, echte koffie en vlees alleen nog door de superrijken betaalbaar is, robots actief zijn in het huishouden en er op communicatie en transport gebied veel meer mogelijk is dan nu. De auteur noemt deze zaken terloops en dat vind ik heel leuk. Haar beschrijving van een aantal zinderende seksscènes past normaal in het verhaal en doet niet overdreven aan. De ‘goeden’ en de ‘slechten’ worden eendimensionaal neergezet, waardoor je je als lezers steeds meer met Dallas kunt identificeren. Het einde zit logisch in elkaar. Ik ben benieuwd of de schrijfster dit hoge peil weet vast te houden in de vervolgdelen.

Een knap geschreven bijzondere thriller die de lezer van begin tot eind weet te boeien.

Dit boek is tevens op woensdag 5 maart 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.