‘Leuk om mee te praten’

TypischNederlandsDaphne Deckers – Typisch Nederlands. ISBN 978-90-488-1889-1, 143 pagina’s, € 9,95. Amsterdam: Mistral 2013.

De nieuwste bundel met columns van Daphne Deckers.

Ik weet wie Daphne Deckers is, een veelzijdige vrouw die goed kan schrijven, maar ik word nauwelijks met haar geconfronteerd omdat ik niet naar de tv-programma’s kijk waarin zij optreedt. Toch ben ik, sinds ik eeuwen geleden in een wachtkamer verveeld de Viva doorbladerde, een fan van haar columns. Ze komt daarin over als een nuchtere niet meer zo piepjonge vrouw en moeder met enige levenservaring die geen blad voor de mond neemt en haar mening verwoordt op een manier die ik prettig vind te lezen. Soms maakt ze me onbedaarlijk aan het lachen en een enkele keer prikkelt ze me tot nadenken. Vaak ben ik het hartgrondig met Daphne eens en als dat een keer niet het geval is vind ik haar mening toch interessant genoeg om er kennis van te nemen.

Deze bundel bestaat uit 67 columns die eerder De Telegraaf verschenen. Het verbindende thema is het gedrag van moderne Nederlanders. Die columns beslaan uiteenlopende onderwerpen als kun jij je eigen penis nog zien (‘O Nederland, let op uw saeck!’)?, stijl haar, bezoek dat te vroeg komt, kamperen, geur, moeilijke hapjes (mij uit het hart gegrepen), het inmiddels weer opgeschoven Einde der Tijden, wat je wc over jou zegt, huilende baby’s in een vliegtuig (met veel waardering voor Natasja Froger), toepasselijke namen, het ruften van de hond, bedwantsen, dochter op kamp, viswijven langs de kant bij het hockey en de emotionele band van samen zingen.

Twee citaten:

Daphne’s oma: ‘als je een drol op je pad vindt kun je twee dingen doen: eroverheen stappen en doorlopen. Of erin stappen, en de stank met je meedragen.’

Wat vinden vrouwen de meest aantrekkelijke eigenschap die een man kan hebben? ‘Dat hij leuk is om mee te praten.’ En mannen – jullie weten wat dat in de praktijk betekent, hè? Dat zíj praat en jij aandachtig luistert.

Ik heb deze columns één voor één met een goed gevoel gelezen en vond dat bepaald geen zonde van mijn tijd.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Cultuur, Humor. Bookmark de permalink.