De privacy van een dildo

WatmoetikYoup van ’t Hek – Wat moet ik? ISBN 978-94-004-0376-5, 189 pagina’s, € 8,50. Amsterdam: Thomas Rap 2013.

De nieuwste columns van Youp.

Sinds jaar en dag verschijnt er een bundel met de meest recente columns die Youp van ’t Hek elke zaterdag in NRC Handelsblad en op Internet laat plaatsen. De talrijke fans kijken er naar uit. Zo’n bundel is altijd weer goed voor veel gegniffel, de nodige schaterlachen en, toch ook wel, enige plaatsvervangende schaamte. Bovendien zie je het afgelopen jaar nog eens door het kenmerkende ziekenfondsbrilletje van Youp, dat op een speelse manier deze keer op het cover is vormgegeven. Welke zaken trokken er in 2012-2013 de aandacht en vaak de ergernis van onze nationale nar?

Met name de kabinetsformatie en de troonswisseling komen uitgebreid aan bod, met het ‘snel in elkaar geflanste regeerakkoordje’, het gedoe rond de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie en natuurlijk het ridicule Koningslied, wat zo gevoelig lag in het comité ‘dat niemand het hardop durfde weg te proesten. Hoe deed Hans Wijers dat als minister van Economische Zaken? En als bestuursvoorzitter van AkzoNobel? Keurde hij toen ook alles goed? Zijn we daardoor Fokker kwijt? Maar men gaat het dus zingen en eigenlijk vat zo’n liedje ons land mooi samen. Dit zijn wij dus. Dit brullen wij dinsdag over het Amsterdamse IJ richting de nieuwe koning! Waarom laten we het eigenlijk niet uitvoeren door de Jostiband?’ En zo gaat het nog even door.

Diederik Stapel, Roos Vonk, Lance Armstrong, en in zijn kielzog Mart Smeets en de Rabobank, Bram Moszkowicz, Ruud Lubbers, Jos van Rey, Frans Weekers, de inmiddels al weer vergeten ex-staatssecretaris Co Verdaas, de paardenvleesaffaire, de dildo van Catherine Keyl (‘arme dildo, dacht ik toen ik het las. Waar is je privacy als seksspeeltje? Voor je het weet sta je in De Telegraaf en weten de wakkere lezers waar je je zo nu en dan moet ophouden voor je werk’) krijgen allemaal als vanouds onder uit de zak. Het stukje over Obama, die zit te loeren naar de mails en sms’jes van Heleen Mees is ronduit hilarisch. De column Krasse knar over Leonard Cohen heeft me geraakt.

Ook in mijn ogen overschrijdt Youp wel eens de grenzen van het betamelijke, maar dat heb ik graag over voor het genieten van het geheel. En wees eerlijk, leveren velen door hun graai- of ander kwalijk gedrag Youp niet zijn vileine inkoppertjes?

Om er telkens weer van te genieten.

Dit boek is tevens op woensdag 23 januari 2014 kort besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor. Bookmark de permalink.