Terug naar Duinwijck

HavanaJeroen Guliker – Havana. ISBN 978-90-817613-1-4, 303 pagina’s, € 17,95. Haarlem: Credo uitgevers 2013.

Keiharde thriller.

De kunstschilder Hannah Thijssen, die op het punt van doorbreken staat, keert terug naar haar strenggereformeerde geboortedorp Duinwijck vanwege de begrafenis van haar moeder (Duinwijck bestaat niet echt, voor het verhaal is het gesitueerd in de buurt van Zandvoort). Daar wordt zij geconfronteerd met het verleden dat zij ooit ontvluchtte door zich in Amsterdam te vestigen. Na de begrafenis vertrekt zij naar New York voor een expositie van haar werk en begint zij een onstuimige verhouding met haar agent Simon Salomons. Haar werk heeft veel succes, maar haar verleden laat haar echter niet los en brengt haar uiteindelijk weer terug in Duinwijck waar heden en verleden elkaar op een afgrijselijke manier doorkruisen.

Meer kan ik niet loslaten over het verhaal zonder de kans te lopen iemands leesplezier te bederven. Het verhaal wordt doorspekt met wrede, sadistische martelingen, moord, extreme godsdienstwaarzin en harde seks met onder meer billenkoek. Verder heeft de titel Havana niets met Cuba te maken, zoals in de allerlaatste zin van het boek duidelijk wordt.

Gulliker schrijft goed. Het boek is niet bepaald humoristisch, maar er zit zo nu en dan wel een aardige grap in. De seksscènes worden vrij origineel beschreven. Havana boek is spannend en je leest het in een adem uit. Is het ook geloofwaardig? In mijn ogen is de godsdienstwaarzin wel erg extreem beschreven, maar misschien was dat nodig voor de plot. Het (mooie) cover past goed bij de inhoud. Nadat je denkt bij het einde te zijn aangeland is het verhaal nog niet klaar en volgt alsnog een heftige ontknoping.

Toch bevredigt het boek me net niet helemaal en dat heeft met de compositie te maken. Randfiguren die eigenlijk weinig met het verhaal te maken hebben krijgen een net iets te cruciale rol toebedeeld op sommige plekken. Maar dit doet maar weinig af aan mijn plezier bij het lezen.

Boeiend tot de laatste pagina.

Dit boek is tevens op woensdag 23 januari 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.