Frappant debuut

PantyMijke Pol – Panty. ISBN978-90-445-3092-6, 284 pagina’s, € 17,50. Breda: De Geus 2013.

Hoe vermoord je een hoofdredacteur?

De redactie van RTV Nieuws plant de jaarwisseling door te brengen in een vakantiehuis in het Vlaamse kustplaatsje Oostduinkerke. Tijdens het uitje zal het jubileum worden gevierd van hoofdredacteur Pieter de Wilde. De Wilde zelf verwacht dan zekerheid te hebben over het gedwongen ontslag van omroepdirecteur Nico de Jager, waarna hij diens plaats kan innemen en een reeds aangekondigde bezuinigingsronde zal gebruiken om de redactie te ‘zuiveren’ van een aantal hem niet welgezinde krachten. Daarmee kan tegelijkertijd plaats worden gemaakt voor een aanstelling van bijvoorbeeld de stagiaire Lieve Vaaasen, die Pieter al een keer tegen haar zin gepakt heeft en waarin hij een gemakkelijke prooi ziet. Nico en een aantal van Pieters medewerkers hebben hier lucht van gekregen en zien in het uitje een mooie gelegenheid om Pieter uit de weg te ruimen en zo de uitvoering van zijn snode plannen te voorkomen.

Het boek begint enkele weken voor het tripje en laat om de beurt alle betrokken medewerkers, inclusief Pieter zelf, aan het woord. Zo wordt langzaam maar zeker de spanning opgevoerd, waarbij voor de lezer de vraag lange tijd open blijft wie uiteindelijk Pieter gaat vermoorden, want zowat iedereen heeft een motief en de meesten zijn ook nog daartoe bereid.

Dit fictieve verhaal speelt zich af op de verzonnen redactie van de bestaande omroep van RTV Hoord-Holland. De situatie is niet uitsluitend zwart-wit, want Pieter moge dan een klootzak zijn, hij was destijds de gedoodverfde kandidaat voor omroepdirecteur, totdat Nico zich in die baan manipuleerde door de dochter van de baas te trouwen. En met name de redactieleden Leon en Els hebben heel vervelende kantjes. Ik vond het als lezer jammer dat die twee nu hun ontslag mislopen.

De historicus en freelance journalist Mijke Pol heeft bij de omroep gewerkt. Dit is haar eerste boek, dat het midden houdt tussen een roman, een thriller en een chicklit. Het boek begint origineel met veel vaart en humor. Daarna zakt het wat in, maar je blijft het wel lezen omdat je weten wilt hoe het afloopt. Het kijkje achter de schermen bij een nieuwsredactie is interessant, maar had nog wat meer kunnen worden uitgediept. Jammer dat sommige verhaallijnen, zoals het mysterie van de overleden zuster van Pieters vrouw en de zwangerschap van een andere medewerkster, niet worden uitgewerkt.

Een bizar, intrigerend en redelijk spannend boek.

Dit boek is tevens op woensdag 5 februari 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.