Eigen rechter

OverkillEscober Overkill. ISBN 978-90-414-2324-5, 304 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Anthos 2013.

Keiharde thriller over twee jeugdvrienden die het recht in eigen hand nemen.

Esther Verhoef is een van onze meest succesvolle thrillerschrijfsters. Ze schrijft zowel actiethrillers als psychologische thrillers. Haar eerste twee actiethrillers schreef ze alleen, hoewel haar man Berry voor de plots zorgde. Later gingen ze samen schrijven onder het pseudoniem Escober. Hun actiethrillers zijn behoorlijk gewelddadig.

In de actiethrillers gaat het om het bestrijden van het kwaad, dat door de justitie niet wordt bestraft. De hoofdpersonen spelen voor eigen rechter. In dit boek is Ronny Schut, een stoere ex-commando, de belangrijkste hoofdpersoon. Hij vermoordt geen beroepsmisdadigers, maar een verkrachter, een pedofiel, een xtc-maker/handelaar en een sadist. De ‘slachtoffers’ zijn machteloos tegenover een geoefende vechtmachine als Ronny. Hij vermoordt ze niet alleen, maar hij laat ze ook flink lijden voordat ze het genadeschot krijgen.

Naast Ronny zijn er nog twee hoofdpersonen: Rechter-commissaris Reinier Muller, een jeugdvriend van Ronny en politieman Mark Ceelen die de moorden moet oplossen. Om de beurt worden deze hoofpersonen beschreven. Zo staat in elk hoofdstuk een ander in het middelpunt. In het begin is dit lastig, waardoor het boek wat moeilijk op gang komt.

De hoofdstukken zijn erg kort en bevatten veel actie, op die manier blijft het boek wel steeds spannend. Sommige hoofdstukken zijn met een afwijkende letter opgemaakt. Het zijn flash-backs die handelen over de jeugd van Ronny en Reinier. Als twee buitenbeentjes waren ze op elkaar aangewezen. Ronny was sportief en Reinier intellectueel.

Ronny bewees Reinier een dienst, waardoor deze bij hem in het krijt staat. Maar als hij hem om een wederdienst vraagt, een enorm geldbedrag, kan en wil hij hier niet aan voldoen. Dit neemt Ronny Reinier erg kwalijk.

Wie niet houdt van boeken met veel seks- en geweldsscènes, moet Overkill niet lezen. Bij de vrijpartijen wordt alles heel expliciet en nauwkeurig beschreven. De romantiek ontbreekt geheel.

Het geweld is ook heel heftig. Waar dit in andere thrillers nog wel eens afgezwakt wordt door relativerende humor, is het hier letterlijk bloedserieus. Eén van de gruwelijkste gedeeltes is de moord op de sadist. Na enkele uren de jongen te hebben gemarteld, gaat Ronny het karwei afmaken, het lijkt letterlijk op een slachtpartij.

Overkill heeft verschillende verhaallijnen. De belangrijkste is de vriendschap tussen Reinier en Ronny. Wat is er vroeger gebeurd en wat gaat er gebeuren na hun conflict over geld. Daarnaast is het straffen en uitschakelen van slechte mensen die niet de straf hebben gekregen, die ze verdienen belangrijk. En tenslotte moet de politie de gruwelijke moorden oplossen. De grote vraag is daarbij: worden die opgelost?

Het verhaal blijft spannend en volkomen onvoorspelbaar. Het loopt uit op een bevredigend einde, maar de lezer blijft toch nog met wat vragen zitten.

Een heel spannende thriller, die echter ongeschikt is voor al te gevoelige types.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.