De andere kant van Marktplaats

MarktplaatspoëzieJan Hoek – Marktplaatspoëzie. ISBN 978-90-388-9839-1, 108 pagina’s, € 8,95. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2013.

Intrigerend allegaartje van advertenties op Marktplaats.

Marktplaats staat bekend als de site om Nieuwe en tweedehands spullen te kopen en te verkopen, zoals auto’s, fietsen, brommers, boten, meubelen, tv’s, (spel-)computers, speelgoed en dieren. Ook vakantiehuizen en verschillende diensten worden er gevraagd of aangeboden. In de rubriek Diversen treft u onder meer kerstartikelen, scootmobielen en rommelmarktspullen. Daarnaast blijken er ook nog hele andere advertenties op marktplaats te staan, met vaak een persoonlijk karakter. Jan Hoek is kunstenaar en fotograaf. Hij heeft zo’n 100 merkwaardige advertenties gebundeld in dit boekje, enkele hiervan verschenen eerder in nrc.next.

Iemand die kennelijk niet snapt hoe Skype werkt wil het ‘infonummer’. Een ander zoekt een vrouw die voor hem wil breien; hij houdt van zachte wol. Een derde wil een konijn en kuikens voor een dagje lenen om door demente bewoners met Pasen te laten knuffelen. In Amersfoort biedt een zekere Benno lekkere koffie aan en iemand ergert zich aan mensen die nooit hun mail nakijken. Weer een ander zoekt een ‘ingedroogd vogeltje’.

Hieronder enkele letterlijke citaten.

Wat vindt u hier nou van? Ik ben vandaag van de trap gevallen en me heel erg bezeerd (schaafwonden op mijn rug), nu zit mijn vriendin me alleen maar uit te lachen! Ik vind dat niet kunnen! nu denk ik er over om het maar uit te maken. wat vindt u hier van?

Vallen oudere vrouwen op jongere jongens, of is dat een fabel?

Gezocht: +12345678 Ik ben 2 keer op mijn mobielnummer gebeld door een heel vreemd nummer: +12345678, ik heb niet opgenomen omdat ik dit niet vertrouw. Is er nog iemand die op deze manier gebeld is? Ik ben aangesloten bij KPN HI. Groet Harold

Vriendin gezocht. al heel lang ben ik op zoek naar een lieve vrouw maar heel veel vrouwen knappen na 1 keer af en niemand weet waarom. welke vrouw gaat mij nu vertellen waarom vrouwen mij niet leuk vinden en mij niet moeten?

Je voelt je soms een beetje een voyeur als je dit leest, terwijl de advertenties juist geplaatst zijn om gelezen te worden. Er zitten noodkreten bij, maar ook vriendelijke tips en hele vage zaken. Ik ben zo benieuwd naar de reacties, maar die zal zelfs Jan Hoek niet boven tafel weten te krijgen.

Dit boekje ruim wisselende emoties bij mij op. Een aanrader.

Dit boek is tevens op woensdag 6 november 2013 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.