Anti-westerse bril

KapuscinskiArthur Domosławski – Kapuściński: non-fictie. Vertaald uit het Pools (Kapuściński: non-fiction) door Greet Pauwelijn. ISBN 978-90-445-1736-1, 524 pagina’s, € 34,95. Breda: De Geus 2013.

Biografie van een invloedrijke journalist uit de vorige eeuw.

De Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932-2007) was vooral actief in de derde wereld. Hij versloeg oorlogen, staatsgrepen en revoluties, schreef een aantal befaamde boeken en wordt wel gezien als de belangrijkste journalist van de twintigste eeuw. Zijn vriend en pupil Artur Domosławski schreef deze uitgebreide controversiële biografie over de man die pas in 1981 bedankte als lid van de Poolse communistische partij.

Kapuściński komt in dit boek naar voren als een overtuigde communist en ‘anti-imperialist’ die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in alle brandhaarden van de derde wereld aanwezig was en daar verslag van deed. Hij schreef over onder meer Patrick Lumumba, Che Guevara, Fidel Castro, Haile Selassie, Salvador Allende en de Iraanse Revolutie van 1979 en beweerde vier keer ter dood te zijn veroordeeld. Zijn boek De voetbaloorlog (1991) gaat over de korte grensoorlog tussen Honduras en El Salvador die oplaaide in 1969 naar aanleiding van de selectiewedstrijden tussen beide landen voor de wereldkampioenschappen voetbal in 1970.

Volgens zijn biograaf dikte Kapuśiński zijn verhalen regelmatig aan en overdreef zijn eigen rol op het wereldtoneel. Hij komt dan ook enigszins over als een wat eigenzinnige en narcistische man, die naast zijn levenslange huwelijk ook verschillende buitenechtelijke relaties onderhield.

Het boek niet alleen een interessant beeld van verschillende oorlogen en revoluties in de derde wereld, zij het door een anti-westerse bril gezien, maar ook van de recente geschiedenis van Polen. Enig inkorten had de leesbaarheid wel ten goede gekomen.

Een interessante kennismaking met Kapuściński en zijn wereldvisie.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.