Wat aan de Godfather vooraf ging

Ed Falco- De Corleone’s. Gebaseerd op een filmscenario van Mario Puzo. Vertaald uit het Engels (The Family Corleone) door Ed van Eeden. ISBN 978-94-016-0012-5, 382 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Xander 2012.

Sfeervolle Prequel van ultiem mafiaboek.

In 1969 verscheen het boek The Godfather van Mario Puzo dat ik vrij snel nadat het uitkwam in één adem uit las. Ook de drie films met Marlon Brando als Don Vito Corleone en Al Pacino als diens zoon en opvolger Michael heb ik allemaal gezien. De meeslepende muziek van Nino Rota maakt nog steeds wat bij mij los. Boek en film staan in het gangstergenre op eenzame, onnavolgbare hoogte. Ze geven een (al dan niet getrouw) beeld van de mafia als families met eigen waarden en normen, waarvan de machtigste familie doet denken aan royalty, die gunsten verleent, om diensten vraagt en als het moet tegenstanders, falende bondgenoten en ondergeschikten meedogenloos straft.

Dit boek is gebaseerd op een onverfilmd scenario van Mario Puzzo. Het kan gezien worden als een prequel, een werk (boek, film of opera) waarvan de actie zich afspeelt vóór een eerder uitgebracht werk. Het speelt zich af in het New York van de jaren 30 uit de vorige eeuw.

Vito Corleone lijkt een succesrijk zakenman, die hard werkt aan het vergroten van de klantenkring voor zijn handel in olijfolie. De hoofdpersoon in het boek is zijn zoon Sonny (Santino), een automonteur, die ontdekt dat de olijfoliehandel slechts een dekmantel is voor de georganiseerde misdaad, waarin zijn vader een niet onbelangrijke rol speelt. Sonny wil ‘in de zaak’, wat tegen de bedoeling van zijn vader ingaat. Vito doet er namelijk alles aan om zijn familie tegen gevaar te beschermen en hij wil zijn kinderen laten opleiden voor tot gerespecteerde leden van de maatschappij als advocaat en senator. Maar uiteindelijk krijgt Sonny toch zijn zin en wordt hij ingewijd in de activiteiten van de mafia. Zijn impulsieve gedrag zit hem daarbij wel in de weg. Vito probeert hem duidelijk te maken dat er vaak effectievere middelen zijn dan geweld.

In dit boek maken we kennis met de jonge Tom Hagen, die als pleegzoon is opgenomen in het gezin Corleone en met Sonny’s jongere broers Fredo en Michael en zijn zusje Connie. En natuurlijk met zijn moeder Carmella en met Vito’s adjudanten Peter Clemenza, Salvatore Tessio en Genco Abbandando. Ook de meedogenloze, maar niet al te slimme killer Luca Brasi speelt een belangrijke rol. In dit boek wordt terloops gewezen op Sonny’s enorme geslacht, wat in het ‘latere’ (of eigenlijk eerdere) boek  voor zijn vrouw Sandra een reden zou zijn om het niet erg te vinden als hij vreemd gaat.

Het is te lang geleden dat ik het boek van Puzo las. Ik kan daarom niets zeggen over het eventuele verschil in schrijfstijlen tussen hem en Falco.

Voor wie The Godfather, boek en/of film, nog niet kent is dit boek een prima opstap naar het verdere verhaal. Voor wie dat al wel kent is het een mooie invulling voor wat er daarvóór gebeurde met de Corleone’s.

Meeslepend, spannend en zo nu en dan huiveringwekkend.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Misdaad. Bookmark de permalink.