‘Duitsland moest winnen’

Pim Faber – De val van ’74. ISBN 978-90-8660-195-0, 313 pagina’s, € 19,50. Arnhem: Ellesy 2012.

Bloedstollende thriller rondom WK-voetbalfinale.

De door het Nederlands voetbalelftal van West-Duitsland verloren WK-finale van 1974 in München is voor veel wat oudere landgenoten, zeker zij die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, jarenlang een enorm trauma geweest. Oranje stak met kop en schouders boven alle andere teams uit en leek met ‘totaalvoetbal’ op weg naar het wereldkampioenschap. Dat kampioenschap werd ‘ons’ ontstolen doordat de scheidsrechter Duitsland ten onrechte een strafschop gaf na een Schwalbe van Hölzenbein. Daarna was het Nederlands elftal rijp voor de slacht. Pas in 1988 nam Nederland wraak op West-Duitsland met een zwaarbevochten overwinning tijdens de halve finale van het Europees kampioenschap in Hamburg.

De kreet van tv-commentator Herman Kuiphof ‘zijn we er toch ingetuind’ bij het tweede Duitse doelpunt tijdens de finale van 1974, staat bij velen met mij nog steeds in het geheugen gegrift. Met deze kreet begint dit boek dat zich afspeelt in München en in Krakau, voorafgaand aan en tijdens het Europees kampioenschap voetbal van de afgelopen zomer. In flashbacks wordt teruggegaan naar het WK van 1974.

De Nederlandse journalist Bob Laroo onderzoekt in München de verdwijning van zijn collega Vivian Schuilenberg, die in Duitsland bezig was met een rapportage over neonazisme en rechts-radicalisme. Ter plekke aangekomen verneemt hij dat Schuilenberg op gruwelijke wijze is vermoord. Als Laroo achter de reden van de moord komt, het ‘fiksen’ in 1974 van de WK-finale, loopt ook zijn leven gevaar, evenals dat van zijn dierbaren.

Laroo vertrekt naar Krakau in verband met het EK-voetbal, waar hij wordt opgezocht door vriendin en zoontje. Maar ook daar blijkt hij niet veilig. Als zijn zoontje Bobby de BlackBerry van zijn vader in het bad laat vallen krijgt het verhaal daardoor een onverwacht verloop, waarna de verrassende ontknoping volgt. Meer kan en mag ik niet weggeven, dat moet u zelf doen als ik uw interesse heb gewekt. De auteur, journalist en thans werkzaam als eindredacteur bij het tv-programma Vermist, weet zijn lezers te boeien. Zijn analyse van een aantal spelers van de finale bewijst dat hij ook wel iets van voetballen weet.

Houdt u van thrillers en bent u ook nog fan van het Nederlands elftal (of was u dat in 1974)? Dan moet u dit boek lezen. Als je er eenmaal aan begonnen bent kun je het eigenlijk niet meer neerleggen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Voetbal. Bookmark de permalink.