Zoek maar uit

Nicolaas Klei – Omfietswijngids 2013. ISBN 978-90-5759-549-3, 352 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Podium 2012.

338 wijnen voor u geproefd en beschreven door een kenner.

Wijnproever Nicolaas Klei publiceerde in voorgaande jaren elf edities van de Supermarkwijngids. Inmiddels dekte de vlag de lading niet meer, want de auteur schonk ook aandacht aan onder meer de wijnen van de Hema, Gall & Gall en Dirck III. Dit jaar besloot Klei geen tijd en papier meer te verknoeien aan ‘afzeikwijnen, weggietwijnen en gaatwelwijnen’’, maar zich te beperken tot wijnen die het omfietsen waard zijn, vandaar de nieuwe titel. Daarnaast zijn ‘op veler verzoek’ nu wijnen opgenomen van de wijnwinkelketens Grapedistrict, Henri Bloem, De Gouden Ton en Les Généreux. Alle omfietswijnen van € 2,49 tot € 39,- treft u volgens de flaptekst aan.

De nieuwe werkwijze heeft ertoe geleid dat wijnen van Aldi, Dagwinkels/Troefmarkt, Emté, Lidl en Wereldwinkel en Waar weliswaar door Klei zijn geproefd, maar niet in de gids vermeld omdat hij ze het omfietsen niet waard vindt. Een ander gevolg is dat uit het assortiment van bijvoorbeeld Hoogvliet, Jan Linders en de Vomar nog slechts enkele wijnen in deze gids staan vermeld.

De gids is nu kleiner en handzamer en daardoor gemakkelijker mee te nemen naar één van de vermelde winkels. Hij is ook handig bij het gericht doornemen van de verschillende folders die regelmatig in mijn brievenbus vallen. Een afbeelding van de fles helpt daar bij. Zo houd ik mijn wijnvoorraad kwalitatief op peil, want ik kan met de smaak van Klei redelijk goed uit de voeten. Klei noemt zichzelf ‘een krent’, die zich bij elke lekkere wijn afvraagt of hij hem zou kopen voor de prijs. En dat vind ik helemaal niet verkeerd.

Direct na het verschijnen van de gids adverteerde Dirck III met een aantal in de gids vermelde wijnen. De handel neemt deze gids dus bloedserieus. En terecht.

De Omfietswijnengids is ook verkrijgbaar als handige app voor iPhone, iPod Touch en iPad. Om mee te nemen naar de winkel.

De Gids werd genoemd als Nuttige Tip in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 14 november 2012).

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.