Ultiem supportersboek

Sjoerd Mossau – Avondje NAC. Een liefdesverklaring. ISBN 978-94-615-6032-2, 174 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2012.

Een prachtig boek vol clubliefde, anekdotes en nostalgie.

U kunt zich voorstellen dat ik als geboren en getogen Rotterdammer en als rechtgeaard Feyenoorder bijzonder kritisch ben op voetbalboeken over andere Nederlandse clubs. Maar het Bredase NAC is geen 020 en ook geen Sparta. Integendeel, het is een cluppie dat ik alle goeds toewens (met uitzondering van twee maal per jaar als u begrijpt wat ik bedoel).

Een boekje over NAC wilde ik dus wel lezen en onbevooroordeeld recenseren en het is met niet tegengevallen. Integendeel, ik heb ervan genoten en er ook zeer veel van herkend. Ook ik ging als jochie aan de hand van mijn vader naar ‘het voetballen’ (in Rotterdam ging je toentertijd naar Sparta of naar ‘het voetballen’, waarmee Feyenoord werd bedoeld) en kwam er nooit meer van los.

Mossou komt uit een echte NAC-familie, het zit in zijn genen. Ook zijn moeder droeg daartoe bij. Hij maakte als NAC-supporter veel meer dieptepunten dan hoogtepunten mee, maar dat mocht de pret nimmer drukken. In zorgelijke tijden ‘roepen we eerst kut en daarna drinken we een biertje’.

Mossou verdiepte zich in de geschiedenis van het inmiddels honderdjarige NAC, ooit ontstaan uit een fusie uit NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak EN NUTTIG DOOR ONTSPANNING). Zo lezen we over het vooroorlogse clubidool Rat Verlegh (mijn vader noemde hem ‘een hele grote’) en over tot de verbeelding sprekende spelers als Kees Rijvers, Kees Kuijs, Frans Bouwmeester, Ton Lokhoff, Pierre van Hooijdonk en John Karelse (dit clubidool werd onlangs als trainer ontslagen). Als onderdeel van de clubcultuur wordt uitgebreid stilgestaan bij de lichtwedstrijden in het oude NAC-stadion die ervoor zorgden dat het ‘avondje NAC’ razendsnel een fenomeen werd. De NAC cafés in Breda en de internetsite DeRat.nl worden behandeld. Zelfs klassieke Bredase tribunekreten tref je in dit boekje aan.

Misschien had het allemaal iets minder gedetailleerd gekund, maar de ware supporter zal het geheel spellen en blijven herlezen.

Elke club heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen supportersschare. Je zou willen als club dat er onder die supporters iemand is die zo enthousiast en zo beeldend kan schrijven als Sjoerd Mossou. Het lijkt me dan ook volkomen terecht dat hij met Avondje NAC de Hard Gras Prijs 2011 voor de beste journalistieke productie van het jaar 2011 heeft gewonnen.

Een met veel clubliefde gelardeerde lyrische beschrijving. Zo mooi en uitnodigend naar iedere oprechte voetbalsupporter.

Dit boekje werd genoemd als LeesTip in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 31 oktober 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.