Hij is er weer!

Geert Stadeus (redactie) Snoecks 2013. ISBN 978-90-7788-524-6, 560 pagina’s, € 14,90. Schiedam: Scriptum 2012.

De nieuwe Snoecks ligt weer in boekhandel en kiosk,tijdig vóór de feestdagen. Deze keer kunt u kiezen uit twee verschillende covers, waaronder de voor Snoecks traditionele glamour girl, deze keer geknipt door Josh Ryan die ook regelmatig voor Playboy fotografeert. Mocht u dit cover in de huiskamer wat choquerend vinden voor uw vrienden en kennissen, dan kunt u eventueel een speciale editie van Snoecks 2013 aanschaffen met een totaal andere omslagfoto van Pierre Beteille. Ik vraag me wel af of dit zin heeft, want de inhoud blijft hetzelfde. Kan er dan ook misschien een plakker bij worden geleverd met: ‘Niet bedoeld voor fundamentalisten’ of iets dergelijk? Bij Snoeck horen nu eenmaal mooi gefotografeerde vrouwen en daar is niets mis mee en het verveelt nooit.

Ook deze keer wordt de liefhebber op zijn of haar wenken bediend. Niet alleen door Josh Ryan, maar ook door de Berlijnse fotograaf Jo Schwab, die ‘staat voor eerlijke, boude naaktfotografie’ en door de Belgische Carmen de Vos met haar Rare Histories. Zij werkt bij voorkeur met oude Polaroid toestellen en films waarvan de vervaldatum is bereikt. Ik moest wel even lachen bij ‘Groeten uit Holland’, waarbij een blonde vrouw een gebukt meisje met een bos tulpen kastijdt.

Retro lijkt trouwens in. De Amerikaanse Viva Van Story gaat niet voor volledig naakt, maar sluit aan bij de traditie van de pin-up fotografie. Volgens de tekst hebben haar ‘sfeervolle beelden een speels-ranzige retro-look van de jaren veertig. De Duitser Stephan Würth laat zijn modellen (meestal) uit de kleren gaan in de desolate Amerikaanse prairie.

Voor de Amerikaanse Jocelyn Lee geen glamour. Ze portretteert onder meer naakte dikke en zwangere vrouwen en meisjes in ondergoed of gewoon in een jurk. Philip Toledano, een Amerikaan met een Frans-Marokkaanse moeder, past met Photoshop een soort plastische chirurgie tot op zijn modellen.

Natuurlijk staan er ook nog ‘gewone’ fotoreportages in deze Snoecks. Zo toog de Belgische eco-fotograaf en Amazonekenner Guido Sterkendries naar het Braziliaanse vogelvolk de Tairapé, om er de rituelen en gebruiken vast te leggen. De Tairapé doden de ara’s niet, maar vangen ze en trekken geregeld hun prachtige veren uit, die weer aangroeien. Brave Zwitsers aan de oevers van de Rhône doen alsof ze comboy zijn. Yann Gross laat dat zien. Rainer Schleggelmilch fotografeerde vanaf 1962 tal van Formule I races. Een aantal van zijn oudere foto’s zijn afgedrukt, evenals beelden van de passiespelen van Oberammergau in 2010.

De Russische fotografe Jana Romanova maakte een reportage van slapende ‘zwangere’ stelletjes. De Amerikaanse Julie Blackmon fotografeerde gezinnen en kinderen. De Spanjaard Victor Enrich speelde in Tel Aviv met moderne architectuur, wat een fascinerend beeld oplevert. De Duitser Michael Wolfs werd geboeid door gezichten in de metro van Tokyo.

En er staan nog meer reportages in met verrassende beelden, onder andere van twee bejaarde Noorse broers. Elke keer weer sla ik de spread op van Mark Power op met een prachtig Engels vakwerk straatje.

Deze Snoecks bevat ook een drietal korte verhalen, waarvan ‘Een andere Katherine’ door Sam Byers mij intrigeerde. Vaste prik zijn ook de rubrieken met de beste 100 boeken, de beste fotoboeken en overleden auteurs in het afgelopen jaar.

Ook dit jaar is er weer bijbehorende gratis app te downloaden in de app store van iTunes voor de bezitters van een iPad of iPhone. Deze app bevat filmpjes, videoclips en trailers met meer informatie over wat u in deze Snoecks leest en ziet.

Snoecks 2013 hoef ik eigenlijk niet aan te bevelen. Die verkoopt zichzelf.

Snoecks 2013 werd genoemd als Lees- en vooral KijkTip in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 14 november 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.