Belubberen en dimmen

Roel Tanja – Doe eens normal Man! De beste politieke beledigingen. ISBN 978-90-453-1399-3, 125 pagina’s, € 9,95. Amersfoort: BBNC Uitgevers 2012.

Bon mots ten koste van een andere politicus.

We zullen nooit weten of Pim Fortuyn echt politieke kwaliteiten had, maar zijn uitspraken waren meer dan helder. Zo zei hij eens over VVD coryfee Erica Terpstra: ‘Geen zinnige gedachte komt eruit, onbeschaamd toont zij haar ongemeubileerde bovenkamer.’ Fortuyn had het trouwens niet zo op vrouwen in de politiek. Zo zei hij eens: ‘Vrouwen als Netelenbos, Jorritsma en Sorgdrager zitten op die plekken omdat ze een vagina hebben.’ En ook Annemarie Jorritsma moest het bij hem ontgelden als de ‘domste minister van Economische Zaken sedert mensenheugenis’. Fortuyn kreeg trouwens zijn trekken thuis met de leus van D66’er Thom de Graaf: ‘Wil je meer puin, stem dan op Pim Fortuyn.’ VVD-fractieleider Frits Bolkestein was overigens aardiger over Terpstra. Hij noemde haar op Afrikaanse wijze wel tien koeien waard.

VVD’er Hans van Baalen zei eens over Maxime Verhagen: ‘Die heeft een feilloos gevoel voor de belangen van Nederland, het CDA en zichzelf. Alleen de volgorde wisselt nog wel eens’.

Vicepremier Wouter Bos werd eens door premier Jan Peter Balkenende op de vingers getikt omdat hij een voorkeur voor Barack Obama uitsprak. Bos zei toen: ‘Als je hoopt dat Feyenoord kampioen wordt, is dat óók geen kabinetsstandpunt’. VVD-Kamerlid Leatitia Griffith zei eens tegen Balkenende: ‘Het land staat in brand en u doet niets’. Toen Geert Wilders de VVD een bejaardenhuis in het kwadraat noemde sprak toenmalige fractievoorzitter Jozias van Aartsen: ‘Meine Ruhe ist hin, mein Herz ist schwer, daar begint Geert Wilders weer’.

Job Cohen maakte weinig klaar in Den Haag, maar hij had wel een aardige over onze premier Mark Rutte, die hij een ‘tuinman met een kettingzaag’ noemde: ‘vrouwen en kinderen binnenblijven. Rutte komt snoeien’. Rutte zei een keer: ‘Ik zie de rode koontjes van de heer Pechtold. Dat betekent dat ik beet heb’. Pechtold counterde toen met: ‘Beter rode koontjes, dan rood beleid’.

Toen de AOW-leeftijd nog niet zo lang geleden werd opgerekt naar 67 sprak Jan Kees de Jager: ‘In de drie jaar dat ik in het kabinet zit ben ik slechts één jaar dichter bij mijn pensioen gekomen. Dat noem ik daadkracht’.

SGP-voorman Kees van der Staaij zei eens: ‘Wij zijn ook zo’n partij die enorme potentie voor zetenwinst heeft, maar liefst 148’.

Het bovenstaande is slechts een kleine selectie uit de vele citaten die u in dit boekje vindt. Niet alleen aan Nederland (met onder meer veel uitspraken van en over Joseph Luns, Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders), maar ook aan Groot-Brittannië (met Winston Churchill) en de Verenigde Staten (Bill Clinton en George W. Bush) is een hoofdstuk gewijd. In het hoofdstuk ‘Losse internationale flodders’ figureren onder meer Charles de Gaulle en Silvio Berlusconi.

Een leuk cadeautje voor politiek geïnteresseerden. Daarom werd dit boekje genoemd als SinterklaasTip in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 28 november 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Politiek. Bookmark de permalink.