Heter?

P.R. Thomése – Het bamischandaal. ISBN 978-90-204-1345-8, 269 pagina’s, € 16,95. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact 2012.

Dit boek is de langverwachte opvolger van J. Kessels: The Novel.

Volgens de auteur bestaat J. Kessels echt, maar niemand heeft hem ooit ontmoet. Ik heb sterk de indruk dat Thomése hem als een vrolijk alter ego van zichzelf opvoert.

Ook dit boek is weer een reisverslag. De auteur gaat echter niet op stap met zijn vriend, maar naar hem op zoek naar het verre Shanghai waar hij zou verblijven met een schone uit de afhaalchinees in Tilburg-Noord. De schrijver wordt op reis vergezeld door de maffe Tilburger Peerke Sonnemans, die hij ervan beschuldigt het niveau van het boek zodanig naar beneden te halen dat hij naar de Nobelprijs voor literatuur kan fluiten.

Als het duo in Shanghai de weg gewezen wordt door de uit Breda afkomstige Frans Schellekens (De Schel) herleeft in het verre China de rivaliteit tussen Willem II en NAC met een aantal scheldpartijen waar de honden geen brood van lusten. Alle vooroordelen tegen ‘poepchinezen’ en homo’s worden ruimschoots van stal gehaald en daarmee tegelijkertijd belachelijk gemaakt. Het wordt helemaal een Brabants onderonsje als de uit Aarle-Rixtel afkomstige Bernadette van Rooij (Detje), gezegend met een prachtig achterwerk en een onuitputtelijk libido, zich letterlijk op de auteur stort.

Naarmate het boek vordert lijkt ook voor de lezer de zoektocht naar Kessels in een gigantische wereldstad steeds meer onbegonnen werk, maar plotseling dendert het verhaal naar een verrassend einde.

‘Niet beter, wel heter’, luidt de aanprijzing op het omslag. Waar het heter op slaat vraag ik me af (de bami die in Brabant veel beter zou smaken?), maar ik vind het boek is inderdaad niet beter dan het bij vlagen hilarische J.Kessels: The Novel. Dat komt misschien door de late entree van het schitterend krankzinnige personage Kessels, die in dit boek eigenlijk is gereduceerd tot een bijfiguur. Ik vind het boek ook te langzaam op gang komen. Het krijgt pas vaart na de entree van Detje, een prachtig geschetste figuur. Ik ben absoluut geen fatsoenrakker, maar op een gegeven moment worden alle poep- en piesgrappen, scheldpartijen op homo’s (al dan niet uit Breda afkomstig), rondslingerende geslachtsdelen en vloeken me te veel. Anderzijds laat Thomése de lezers op een aanstekelijke manier meegenieten van het plezier dat hij moet hebben gehad bij het schrijven.

Ik wacht met belangstelling op een vervolg met J.Kessels ouderwets in de hoofdrol.

Dit boek werd genoemd als SinterklaasTip in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 28 november 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Humor. Bookmark de permalink.