Anchor

Babs Assink – De iconen van het NOS Achtuurjournaal. 12 persoonlijke verhalen. ISBN 978-90-5429-342-2, 156 pagina’s, € 17,99.

Het eerste televisiejournaal in Nederland stamt uit 1956. Vanaf dat moment werd er vooral naar het Achtuurjournaal gekeken. De presentatoren werden al snel Bekende Nederlanders. Babs Assink, zelf een aantal jaren verslaggever bij het journaal, portretteerde voor deze bundel een twaalftal van die presentatoren (Assink noemt hen Anchor), namelijk Sacha de Boer, Frits Thors, Noortje van Oostveen, Philip Freriks, Harmen Siezen, Eugènie Herlaar, Eef Brouwers, Pia Dijkstra, Rien Huizing, Henny Stoel, Joop van Zijl en Rob Trip.

Het boekje is een feest der herkenning voor iemand die zijn hele leven regelmatig naar het achtuurjournaal keek en nog steeds kijkt. Elke presentator vulde of vult zijn of haar rol op een geheel eigen wijze in.

Met 102 jaar is Frits Thors de nestor van het gezelschap. Hij blijkt nog steeds keurig te praten. Koningin Juliana vroeg hem ooit of hij een goede tandarts wist. Harmen Siezen hield het met 33 jaar het langst vol. Desondanks mist hij het Journaal geen seconde meer na zijn vertrek. Henny Stoel, ‘de voorleesmoeder des vaderlands’, werd door het roddelblad Privé als ‘het lelijkste nieuwsgezicht van Europa’ afgeserveerd. De hetze van Privé had een averechts effect: ze kreeg honderden positieve brieven van kijkers en Ruud de Wild van 3FM begon met de actie ‘Henny Stoel is cool’. Philip Freriks combineerde een groot gevoel voor humor met de nodige versprekingen. Zo werd een pizzakoerier bij hem een pizzacoureur.

Dit en nog veel meer, zoals ieders belangrijkste nieuwsmomenten, leest u in deze van mooie foto’s voorziene bundel, zodat u ook kunt zien hoe de voormalige presentatoren er nu uitzien.

Een leuk boekje.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Media. Bookmark de permalink.