Sporters zijn net mensen

Mels van Driel – Sport & seks. Het spel en de knikkers. ISBN 978-90-2957-863-9, 332 pagina’s,  24,95. Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers 2011.

Onderhoudend boek over het verband tussen seks en sport.

Ook nu weer stonden er krantenkoppen over het gigantisch aantal condooms dat gratis ter beschikking wordt gesteld van de bewoners van het Olympisch dorp. Is dit inderdaad een gigantische matras? Ja en nee, beweert de auteur van dit boek, de vrolijke uroloog en seksuoloog Mels van Driel. Wie vroeg is ingedeeld kan daarna freewheelen en daarbij is seks met een van de andere aanwezige sporters (m/v) een favoriete bezigheid. We lezen overigens dat het merendeel van de condooms met water wordt gevuld om als projectiel te worden gebruikt.

Achtereenvolgens stelt Van Driel de sporten schaatsen, voetbal, wielrennen, tennis, zwemmen, schaken, korfbal, basketbal, golf, paardrijden, autosport en atletiek aan de orde. Ook fitness, kracht – en vechtsporten komen aan de orde. Serieuze zaken worden uitvoerig besproken, zoals het beschadigen van het onderlichaam bij vrouwelijke en manlijke wielrenners (met onder meer zadelpijn en steenpuisten), de positie van homoseksuele sporters en de soms vage grens tussen een mannen- en een vrouwenlichaam, zoals bij de Friese atlete Foekje Dillema. Daarnaast schuwt Van Driel ook de vettige roddels en borrelpraat over verschillende seksschandalen (onder andere Kluivert en Van Persie) niet, zodat het geheel wisselend van kwaliteit is.

Volgens de auteur is vrouwensport qua niveau vaak nauwelijks interessant en heeft onder invloed van de commercie de kleding van de speelsters steeds minder om het lijf, waardoor de belangstelling van het manlijk publiek toeneemt. Ik denk dat dat te kort door de bocht is. Hoe velen genoten niet echt voor de sport van Inge de bruin, Leontien van Moorsel, Marianne Timmer of het dameshockey.

Grappige leesstof rondom de Olympische Spelen en het begin van de voetbalcompetitie. Om door te bladeren en gedoseerd te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Seksualiteit, Sport. Bookmark de permalink.