Meer dan een wielrenroman

Gio Lippens – Halverwege de heuvel. ISBN 978-90-204-1238-3, 237 pagina’s, € 19,90. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact 2012.

Knap romandebuut

Wielercommentator Gio Lippens, u hoort hem dezer dagen elke dag op de radio vanuit de Tour de France, kan ook goed schrijven. Eerder publiceerde hij al een bundel korte verhalen. Dit is zijn eerste roman, waarin het wielrennen een belangrijke rol speelt.

De ik-persoon zit vanaf zijn jeugd met vragen over het verleden van zijn ouders, een voormalig wielrenner en een Spaanse schoonheid. Zijn vader, Albert, vindt dat hij niet alles hoeft te weten. ‘En al helemaal niets over de rottige dingen van vroeger. Laat die maar rusten. Dat is voor iedereen beter.’ Hij lijdt onder de kilheid van zijn vader en begrijpt niet dat zijn moeder als het erop aan komt de kant van zijn vader kiest. Op zeventienjarige leeftijd verlaat hij het huis en verbreekt daarmee ook het contact met zijn moeder Ana Maria. De dood van zijn moeder brengt hem terug naar het ouderlijk huis en confronteert hem weer met zijn vader. Hij vindt er een schrift met het door zijn Oom Frans opgetekende levensverhaal van zijn moeder, haar jeugd in Spanje, haar vlucht en eerste ontmoeting met Albert, die ze naar Nederland volgt om definitief te kunnen breken met haar gruwelijke verleden. Vader en zoon krijgen nu een moeizaam contact. Jaren later, aan de vooravond van de Amstel Gold Race is Albert er eindelijk aan toe om zijn zoon de ontbrekende stukjes van de puzzel over zijn eigen afkomst te laten leggen, waarin uiteindelijk alles anders is dan hij had gedacht.

Een meeslepende en ontroerende roman met een goed uitgewerkte en geloofwaardige intrige. Ook voor niet-sportfanaten prima te verteren. Boeiend van het begin tot het einde.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Wielrennen. Bookmark de permalink.