Portret van een icoon

Kees Sluys – Mart Smeets. Biografie. ISBN 978-90-204-1125-6, 285 pagina’s, € 19,95. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact 2012.

Boeiende biografie van een fenomeen.

Hoe je ook over hem denkt, Mart Smeets is een instituut. Niet ten onrechte noemt men hem het icoon van de Nederlandse sportjournalistiek. Smeets heeft inmiddels de pensioenrechtigde leeftijd bereikt, maar is desalniettemin in deze sportzomer nog dagelijks in beeld en dat is voor de vele Smeetsfans steeds weer genieten van zijn grote vakmanschap en kennis van zaken. Er zijn echter ook Smeets-haters, hoe kan het ook anders een landje waar velen met graagte klaar staan iemands kop af te hakken als die maar een beetje boven het maaiveld uitsteekt. Grappig is dat de hier woonachtige Fransman Sylvain Ephimenco kennelijk zo ingeburgerd is dat hij met graagte hieraan meedoet. Kennelijk mag Smeets zich niet kritisch uitlaten of Frankrijk en de Fransen, hoewel juist hij toch zo langzamerhand een ervaringsdeskundige is geworden op het gebied van dit gewichtigdoenerige volkje, maar dit terzijde.

Ondanks het feit dat Smeets deze biografie heeft geautoriseerd is het bepaald geen hagiografie geworden. Familieleden, collega’s, Smeetsfans en Smeetshaters en niet in de laatste plaats Smeets zelf, komen uitgebreid aan het woord.

We lezen hoe de basketbalinternational Smeets met zijn sport moest stoppen vanwege een gerafelde achillespees na een lullig ongeluk. Hoe hij stukjes over basketbal ging schrijven en bij het Haarlems dagblad begon. Over zijn vuurdoop bij de tragische Olympische Spelen van 1972 in München en zijn eerste Tour de France in 1973. En zo begon het allemaal, min of meer tot dit boek naar de drukker moest. We lezen over de sportliefhebber, de muziekliefhebber, de womanizer, de levensgenieter, de ongezond levende workaholic relativerende, de op dopinggebied terughoudende, de aimabele en de bij tijd en wijle nurkse Smeets. Over zijn mislukte eerste huwelijk en zijn daardoor ook problematische verhouding tot zijn kinderen, op wie hij overigens apetrots is en van wie hij erg veel houdt. De details leest u in deze knappe biografie.

Hoe lang nog? Smeets koketteert ermee dat hij wel in het harnas zou willen sterven. Hopelijk blijft hij nog lang actief, misschien op den duur op een wat lager pitje.

De auteur heeft eer van zijn vele werk. Je leert er Mart Smeets beter door kennen en begrijpen. Een must voor zijn fans.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Sport, Wielrennen. Bookmark de permalink.