Willem op zijn praatstoel

Jaap Visser en Wessel Penning – Willem gaat diep. ISBN 978-90-488-1540-1, 200 pagina’s, € 15,-, Rotterdam: Kick Uitgevers / Amsterdam: Carrera 2012.

Willem van Hanegems ongezouten mening over voetbalzaken.

De auteurs voerden tien amusante en opmerkelijke gesprekken met ‘De kromme’, uiteraard over voetbal. Van Hanegem (68), ooit een topvoetballer en een verdienstelijk trainer, heeft altijd al een opmerkelijke visie op de voetbalsport gehad en hij steekt die niet onder stoelen of banken. Wie, zoals uw recensent, Willem in het grote Feyenoord van destijds in de Kuip aan het werk zag, deelt met hem veel fraaie voetbalherinneringen en komt in dit boek prima aan zijn trekken.

Ook de legendarische WK van 1974 in Duitsland wordt uitgebreid nabetracht. Nederland, the best team ever not to win the World Cup, verloor de finale van West-Duitsland.

Willem laat in dit boek zijn Feyenoordhart spreken en staat uitgebreid stil bij het wondermiddenveld waarmee de Rotterdammers in 1970 de Europacup wonnen. Maar hij heeft ook aandacht voor het afgelopen seizoen, Ronald Koeman, Jordy Clasie en John Guidetti. Ook zet hij zijn ideale opstelling voor Oranje (het boek werd net voor het EK afgesloten) neer.

Willem werd ooit door Feyenoord naar een psycholoog gestuurd, maar dat liep voor geen meter. Hij maakte de goede man helemaal gek. Van Hanegem besteedt zijn kostbare tijd bij voorkeur niet aan ‘koekenbakkers’, mensen die weinig of niets presteren. Hij mocht graag de scheidsrechter dollen, dreigde arbiter Gans op te eten, maar de droogkloot Wim Schalks kon niet tegen een geintje.

Wie van voetballen houdt houdt van Willem en wie van Willem houdt doet zichzelf te kort als hij of zij dit boek niet leest.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.