Marts tourbeleving

Mart Smeets – Rond de 40. ISBN 978-90-468-1331-7, 304 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2012.

Mart Smeets over de 39 Tours die hij tot nu toe meemaakte.

Nu Mart Smeets aan ‘zijn’ veertigste Tour de France begint als radioreporter, televisiecommentator, interviewer, schrijver en/of gastheer van De Avondetappe heeft hij zijn hoogst persoonlijke herinneringen aan de 39 voorafgaande tours in dit boek op schrift gesteld en gelardeerd met foto’s, lijstjes, knipsels en tourattributen uit zijn privé-archief. Zo lezen we niet alleen het verhaal van elke Tour, vanaf de winst van Luis Ocaña in 1973, met onder meer Joop Zoetemelk in 1980 (waarbij Smeets niet aanwezig was), Greg LeMond in 1989 (met Laurent Fignon op 8 seconden), zeven keer Lance Armstrong en tenslotte Cadel Evans vorig jaar. In de kantlijn lezen we wat er verder wetenswaardigheden over wat er in een bepaald jaar in de (sport)wereld gebeurde, wie er overleed en wie er werd geboren (t/m 1994: Justin Bieber). In een slot hoofdstuk wordt aandacht besteed aan het befaamde tv-programma De Avondetappe dat de komende Tour de France voor de tiende (en laatste?) keer op de buis verschijnt. Volgens onderzoek zou dit programma vooral scoren bij hoogopgeleide vrouwen van boven de vijftig.

Een prachtig geïllustreerd boek met 39 momentopnames over 39 voorbije Tours. In het begin lees je meer over de persoonlijke ervaringen van Smeets, dan in recentere jaren en dat vind ik een beetje jammer. Maar verder heb ik genoten van dit boek, dat ook prima als naslagwerk gebruikt kan worden er ik ben ervan overtuigd dat de vele Smeetsfans in Nederland en Vlaanderen ervan zullen genieten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport, Wielrennen. Bookmark de permalink.