Terechte winnaar

Bram Dehouck – Een zomer zonder slaap. ISBN 976-90-445-1836-8, 190 pagina’s, € 18,90. Breda: De Geus 2011 (tweede druk 2012).

Onlangs is bekendgemaakt dat de Vlaming Bram Dehouck met dit boek de Gouden Strop 2012 voor de beste Nederlandse thriller heeft gewonnen. Reden genoeg om het snel te gaan lezen tijdens deze maand van het Spannende Boek. Het boek is plezierig bescheiden van omvang en leest lekker weg.

Het verhaal speelt zich af in en om het slaperige dorpje Blaashoek. De plaatselijke slager Herman Bracke, bekend om zijn smakelijke zomerpaté, lijdt aan slapeloosheid door het irritante geluid dat het net in gebruik genomen windmolenpark veroorzaakt. Oververmoeid valt hij in slaap en schrikt hij wakker met zijn hoofd in de paté. Zijn vrouw Claire dwingt hem die paté gewoon te verkopen. Bijna alle dorpsgenoten eten ervan en de gevolgen zijn rampzalig. Er ontvouwt zich een hilarisch opgeschreven Grieks drama. Het hele dorp loopt letterlijk leeg. De postbode moet aan de waterkant zijn broek laten zakken, wat niet onopgemerkt gebeurt. Hij wordt beschuldigd van het tonen van zijn edele delen aan een zesjarig meisje aan boord van een daar afgemeerd plezierjacht. Tot overmaat van ramp veegt hij zijn achterste af aan de brandnetels. De veearts vindt uit dat zijn vrouw het ‘doet’ met een donkere asielzoeker. Een meisje wordt bijna ontvoerd door haar grootvader, wat Wesley, de zoon van de slager weet te verhinderen door met zijn fiets op de man in te rijden.

Het wordt allemaal nog veel erger. Langzaam maar zeker glijdt het dorp met zijn inwoners naar de afgrond.

Lees, huiver en blijf toch steeds weer lachen van de prachtige plastische beschrijvingen die het niveau van de onderbroekenlol ruimschoots ontstijgen. Ik ken de andere genomineerde boeken niet, maar wat mij betreft is dit boek terecht bekroond. Een prachtige en originele thriller die verfilmd zou moeten worden.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 13 juni 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.