Gedateerd?

Herman Pieter de Boer & Betty van Garrel – Zalen zijn de schelen. ISBN 978-90-72603-20-3, 286 pagina’s, € 19,50. AFdH uitgevers Enschede/Doetinchem, tweede druk van de derde editie 2012.

Een merkwaardig boek uit de oude doos.

Dit boek bestaat uit honderden verhaaltjes, anekdotes, curiosa en ongewone illustraties. De eerste editie verscheen in 1972 en de tweede in 1980. Van de tweede druk werden in korte tijd 5000 exemplaren verkocht. Het boek is volgens een bijzondere formule geschreven: Onder het motto: ‘Zalig zijn de schelen, want zij zullen God dubbelt zien’, reageren de inmiddels (hoog)bejaarde auteurs op elkaars stukjes en als dat niet lukt mogen ze terugvallen op een stukje over scheel of loens.

Het boek is niet herzien, met uitzondering van het toevoegen van overlijdensdata aan het uitgebreide personenregister. Dat laatste is wel nodig, want veel lezers zullen zich de hoofdpersonen van destijds, veelal toenmalige en inmiddels overleden bewoners van de Amsterdamse grachtengordel, slechts vaag of helemaal niet herinneren. Misschien met uitzondering van Rijk de Gooyer en Jan Cremer, die het wel erg bruin bakten, en van Johnny Kraaykamp en Hildegard Knef.

Volgens de auteurs, de destijds bekende liedjes- en sketchesschrijver Herman Pieter de Boer en de mij volledig onbekende journaliste Betty van Garrel, geniet het boek een ‘cultstatus in literaire kring’. Dit moge zo zijn, maar aan mij is het anno 2012 niet (meer) besteed. Ik vind de inhoud en de illustraties gedateerd oubollig aandoen, waarbij het me opvalt dat ik nog iets meer affiniteit heb met de stukjes van De Boer dan met die van Van Garrel.

Voor mij had deze herdruk niet gehoeven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.