Help, weer sport op de tv

Nynke de Jong – Vrouw kijkt sport. Survivalgids voor EK voetbal, Tour de France & de Olympische Spelen. ISBN 978-90-204-1272-7, 119 pagina’s, € 15,95. Amsterdam: Atlas-Contact 2012.

Spoedcursus sport voor vrouwen (en mannen) die er weinig of niets van weten.

De lange sportzomer is zojuist begonnen met het Europees Kampioenschap Voetbal in Oekraïne en Polen, hoewel het de vraag is of de belangstelling niet snel zal afnemen als Oranje zich aanstaande zondag definitief niet weet te kwalificeren voor de kwartfinale. Maar dan kunnen we onze aandacht verleggen naar de Tour de France en daarna naar de Olympische Spelen.

Wie om welke reden dan ook deze zomer in gezelschap achter de buis wil plaatsnemen en zo nu en dan ook nog een interessante opmerking plaatsen, zou de inhoud van dit boekje tot zich kunnen nemen. Hij of zij weet er dan in ieder geval iets van op het niveau van het gezellige rebbelende buurmeisje (zo komt de auteur op mij over na enkele tv-optredens). Het is natuurlijk onvergeeflijk de voetbalnederlaag tegen Duitsland in 1974 te wijten aan het zogenaamde ‘zwembadincident’. Nynke de Jong heeft kennelijk nog nooit van de onterecht aan Duitsland gegeven penalty gehoord na de schwalbe van Hölzenbein. Ze was toen nog niet geboren, maar haar vader had het haar ongetwijfeld kunnen vertellen.

Er staat overigens wel degelijk aardige wetenswaardigheden in, bijvoorbeeld het lexicon van wielercommentatortermen, met uit je hol kletsende mongolenwaaier en iemands karretje in de poep rijden. In het deel over de Olympische Spelen gaat de auteur wat dieper in op atletiek, turnen, zwemmen, waterpolo, roeien, hockey en judo.

‘Domme vragen’ over de diverse behandelde sporten worden beantwoord door Hans van Breukelen, Youri Mulder, Maarten Ducrot, Marianne Vos, Inge Dekker, Matthijs Vellenga, Sophie Polkamp en Mark Huizinga.

Een onderhoudend boekje, maar de doelgroep kan beter goed opletten en luisteren naar medekijkers.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 13 juni 2012).

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.