Boeiend reisverhaal

Wim Jansen – Panamericana. Reizen door Zuid-Amerika. ISBN 978-94-615-6081-0, 319 pagina’s, €19,95. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2012.

Onderhoudend reisverslag van een kenner.

De journalist en Zuid-Amerikakenner Wim Jansen nam een half jaar vrij en trok met zijn Volkswagen T5 California kampeerbus van Buenos Aires naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika op het eiland Vuurland en vervolgens via Argentinië, Chili, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize en Mexico naar Houston (Texas). In dit boek doet hij op nuchtere, doch wel degelijk betrokken wijze van deze zorgvuldig geplande reis die ondanks de op slechte wegen onvermijdelijke pech toch redelijk volgens schema verliep.

Meer dan de helft van het boek is aan Argentinië en Chili gewijd waar nog altijd morbide herinneringen aan de dictaturen van Videla en Pinochet bestaan. In Patagonië kwam Jansen de laatste Gaucho’s tegen, een soort cowboys op de pampas. Hij gebruikte daar een high tea, niet uit Engeland, dat ligt te gevoelig vanwege de Falkland-oorlog, maar zogenaamd uit Wales.

Jansen genoot van prachtige vergezichten, exotische maaltijden, het weerzien van oude vrienden en het ontmoeten van alle mogelijke vrouwen en mannen. Hij bezocht het museum van de familie Perón, president Juan Domingo en zijn vrouwen Evita en Isabel. In het Chileense Purto Montt at hij een koninklijk maal in een huiskamerrestaurant en in Copacabana (Bolivia) liet hij zijn auto zegenen. Hilarisch is het verhaal over zijn gastheer in Ecuador die Jansen vraagt een ganzenlever te bereiden, die echter door de slachter met het afval blijkt te zijn weggegooid.

Een bijzonder interessant boek dat de lezer misschien verleidt zelf eens een kijkje te gaan nemen in een fascinerend, maar in Nederland vrij onbekend werelddeel.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.