Vastelaovend

Jan van Mersbergen – Naar de overkant van de nacht. ISBN 978-90-5936-328-1, 175 pagina’s, € 18,90. Amsterdam: Cossee 2011 (vijfde druk maart 2012).

Ralf, de hoofdpersoon van deze fijnzinnig geschreven roman, viert in zijn eentje carnaval, ofwel vastelaovend in Venlo. Met drank en vrouwen voor het grijpen overdenkt hij ondertussen zijn leven, in het bijzonder sinds hij zo’n vijf jaar geleden introk bij Sara en haar vier kinderen. Sara was ooit al op de lagere school verliefd op hem, maar daar wist hij toen geen raad mee.

Het leven met Sara en haar kinderen en het ondersteunen, misschien wel op de been houden van het gezin, waaronder een gehandicapte tweeling, heeft Ralf zo in beslag genomen dat er geen tijd was voor reflectie. Die reflectie komt nu in de roes van de carnavalsnacht. Ralf is daar de veerman, die de carnavalsgasten overzet naar de overkant van de nacht. Daar zit vast een associatie in met Charon, die de overledenen over de rivier Styx moest overzetten naar het dodenrijk van Hades.

Eerst houdt Ralf nauwkeurig het aantal biertjes bij dat hij drinkt, op een gegeven moment stopt hij daarmee, maar niet met het drinken. Het loopt nog net niet op comazuipen uit. En intussen vraagt hij zich af of hij zijn verdere leven bij Sara en haar gezin wil blijven. In de vroege ochtend maakt hij tenslotte zijn keuze.

Van Mersbergen maakt het zijn lezers niet gemakkelijk. Er valt genoeg zelf te interpreteren, bijvoorbeeld over de delicate relatie van Ralf met Sara’s oudste dochter, de twaalfjarige Maybelle. Ralf krijgt de kans op zeer intieme voet met haar te verkeren omdat Sara regelmatig helemaal is afgeknapt. De auteur suggereert niets of misschien juist iets door de atmosfeer die hij heel knap weet op te roepen.

Dit boek is niet voor niets bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Het staat op de Shortlist 2012 van de Libris Literatuurprijs. Een meer dan intrigerend boek.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 2 mei 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie. Bookmark de permalink.