Liefde, beminnen en lust

Susan Smit – Zoals jij bemint. ISBN 978-90-488-1254-7, 191 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Lebowski 2012.

Goedgeschreven verhalenbundel over verschillende facetten van de liefde.

Dit boek bestaat uit een vijftiental liefdesverhalen van de hand van Susan Smit, enkele zijn al eerder gepubliceerd. De schrijfster werkte als fotomodel en recenseerde vier jaar lang boeken voor het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Ze schreef columns in onder andere Ouders van nu en een aantal boeken, waaronder de romans Elena’s vlucht en Vloed, en het boek Heks.

De lezer maakt kennis met een groot aantal facetten van liefde, beminnen en lust, zoals overspel, rouw en verlangen. Relaties worden begonnen of juist beëindigd. De auteur kruipt niet alleen in de huid van verschillende vrouwen, maar ook van enkele mannen en doet dat net zo overtuigend.

Smit weet haar lezers constant te boeien. De verhalen brachten mij in een licht melancholische bui. Het is goed een verhaal even op je in te laten werken voordat je met het volgende begint. Zo komt het geheel beter tot zijn recht.

Er is op internet een book trailer beschikbaar met daarin een aantal citaten uit de tekst. Dit is mijn favoriet: ‘Franse vrouwen gebruiken nooit meer dan een enkel glas wijn bij hun lunch en diner – meer drinken wordt vulgair gevonden. Gelukkig ben ik geen Française.’ De trailer is gemaakt door Marcel Kampman, met muziek van Jaap Bossen. U vindt hem op http://www.kampman.nl/video/2012/03/susan-smit-%e2%80%94%c2%a0zoals-jij-bemint-book-trailer/. Uit die citaten krijgt u een aardige indruk over de inhoud van deze romantische en regelmatig seksueel expliciete, maar nooit ‘platte’ bundel.

Aanbevolen voor ‘de liefhebbers’.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 2 mei 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Seksualiteit. Bookmark de permalink.