Frans baasje

Frank Renout – Super Sarko!-Nicolas Sarkozy is voor niets en voor niemand bang. ISBN 978-90-5429-327-9, 223 pagina’s, € 19,99. Schoorl: Uitgeverij Conserve 2011.

Portret van de huidige Franse president Nicolas Sarkozy.

Binnenkort zijn er in Frankrijk weer presidentsverkiezingen en Nicolas Sarkozy zal er alles aan doen om ook de komende vijf jaar daar de machtigste man te blijven. Deze biografie is dus, evenals die van Wladimir Poetin een paar maanden geleden, goed getimed door Uitgeverij Conserve. De auteur is sinds 2004 correspondent van onder meer de NOS in Frankrijk.

In een biografisch hoofdstuk schetst Renout de weg naar het presidentschap van de tomeloos  ambitieuze Sarkozy, een Hongaarse emigrantenzoon van gescheiden ouders, die niet de voor Franse politici en ambtenaren min of meer vereiste eliteopleiding heeft doorlopen. Hij speelde zich in de kijker bij premier Jacques Chirac, klom op in de regeringspartij Rassemblement  pour la République (RPR), werd Kamerlid en burgemeester van Neuilly (een dure voorstad van Parijs) en bracht het via het minsterschap van Binnenlandse Zaken, waar hij zich als crime fighter manifesteerde, in 2007 brengt tot president.

Vervolgens word het optreden en beleid van Sarkozy, het kleine mannetje (1,65 m) dat graag daadkracht uitstraalt en hecht aan een rol tussen de groten der aarde, behandeld.

Zijn tomeloze energie, waardoor hij zich in binnen- en buitenland veelvuldig met van alles bemoeit, het solisme waarmee hij nogal eens als een olifant door de porceleinkast te keer gaat, zijn voorliefde voor bling, bling. Zijn drie huwelijken en de politieke steun die hij langdurig kreeg van zijn tweede vrouw Cécilia, die later als presidentsvrouw ervoor zorgde dat Kadhafi uiteindelijk vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts vrijliet. Zijn bemoeienis met de media, de schandalen en de politieke mislukkingen worden breed uitgemeten, evenals zijn verhouding met Angela Merkel, die hem vorig jaar vaker zag dan haar eigen man en hun gezamenlijke strijd voor een stabiele Euro.

Binnen enkele weken maakt het Franse volk de balans op. Men lijkt genoeg te hebben van deze crisismanager,  die onhandig en klungelig wordt als het rustig is, omdat hij met dan met zijn overdosis aan hormonen nergens heen kan. Volgens de peilingen redt hij het waarschijnlijk niet. We lezen hoe hij daarom zijn stijl van regeren wat heeft aangepast. Over een maand weten we of de ‘Telepresident’, de ‘Actionman’ met pensioen moet of toch verder mag.

In dit goed leesbare boek leren we veel over Frankrijk en zijn thans zittende president. Jammer dat erg helemaal geen foto’s in staan.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 4 april 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek. Bookmark de permalink.