Voetbalschelmenroman

Iwan van Tol – Hans Kraay jr. Achter de kleedkamerdeur. ISBN 978-90-468-1240-2, 159 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2012.

Smakelijk portret van een vrolijk voetbaldier.

Hans Kraay sr. was een bekende voetballer, eerst bij het Utrechtse DOS en later bij Feyenoord. Hij bracht het tot het Nederlands elftal en trainde vervolgens onder meer Ajax, AZ, Feyenoord en PSV en werd daarna voetbalanalyticus. Zijn zoon Hans Kraay jr. was een veel mindere voetballer dan zijn vader, maar hij probeerde toch in diens voetsporen te treden.

Junior was een modale voetballer, een schopper die het tot recordhouder rode kaarten bracht en bovendien vaak geblesseerd. Hij werd een voetbalnomade, die een groot aantal clubs versleet in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten en België. Ook hij werd uiteindelijk trainer, zij het van amateurclubs en tenslotte voetbalanalyticus. Maar dat zijn nevenwerkzaamheden, want Kraay is al jaren een bekend televisiepresentator.

Omdat Kraay jr. een kleurrijke persoonlijkheid is en met veel interessante voetballers en trainers in aanraking kwam leent hij zich goed voor een smakelijk portret en dat is dit boekje zeker geworden.

We lezen onder meer hoe Kraay als 18-jarige door Gerorge Kessler naar de moedermavo werd gestuurd en daar in het fietsenhok ook wist te scoren. Hoe hij bij AZ werd gepiepeld door zijn idool Willem van Hanegem en daar tevens werkzaam was als materiaalman. Over zijn avonturen in Californië met Guus Hiddink, voetballegende George Best en de cheerleaders van de tegenpartij (die van de eigen club waren contractueel verboden). Over het ‘avondje NAC’ en de dubieuze handel van Johnnie Dusbaba. Over het verkopen van ‘een zwieperd’ aan een scheidsrechter, die hem op 24 wedstrijden schorsing kwam te staan. Hoe hij in Brighton een serveerster veroverde en binnen een week met haar trouwde. Hoe hij bij Eindhoven de trainer en de voorzitter met kleren en al het bad in donderde. Over zijn vriendschap met Simon Kistemaker en zijn ‘moeizame’ relatie met Louis van Gaal en nog veel meer, ook over zijn escapades als voetbaljournalist en zijn trainersloopbaan.

Een genot voor de voetballiefhebber met humor.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 4 april 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Sport, Voetbal. Bookmark de permalink.