Chinees Succesverhaal

Eveline Brilleman – Chinese Karakters. 100 jaar Chinatown Amsterdam. ISBN 978-94-6022-180-4, 80 pagina’s, € 19,50. Amsterdam: KIT Publishers 2012.

Mooi geïllustreerd boek over Chinatown Amsterdam en de mensen die daar wonen en werken.

De titel van dit boek is een speelse toespeling op zowel de Chinese tekens als op wat de Chinezen kenmerkt. Een trouvaille.

Het Amsterdamse Chinatown bestaat globaal uit het gebied tussen de Nieuwmarkt, de Geldersekade en de Zeedijk. Het bestaat zo’n 100 jaar en inmiddels zijn we aan de derde generatie van de Chinese bevolking toe.

In dit met veel schitterende foto’s geïllustreerde boek worden een aantal succesverhalen verteld van families die bedrijven hebben in Chinatown en daar soms ook nog wonen. Sommigen zijn afstammelingen van zeelieden, velen komen uit Hong Kong en een aantal is al dan niet via Suriname afkomstig van het Chinese vasteland. Naast de vele uitstekende eethuizen en restaurants, traditioneel en modern, zijn er toko’s, kappers, supermarkten, slijterijen en andere bedrijven. Men stuurt de kinderen nog steeds op zaterdag naar de Chinese school om kennis van de Chinese taal en cultuur te verkrijgen. Die kennis hindert geenszins een perfecte integratie in de Nederlandse cultuur. Van de derde generatie hebben velen gestudeerd, maar werken toch uiteindelijk in het familiebedrijf. De banden met de familie in bijvoorbeeld Hong Kong zijn nog vaak innig.

Er zijn een bloeiende Chinese vereniging, een actieve ondernemersvereniging, een Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland en een Boeddhistische tempel, de grootste in traditionele Chinese paleisstijl gebouwde tempel in Europa. De Chinese feestdagen, waaronder het Maanfeest en Chinees Nieuwjaar, worden uitbundig gevierd.

Volgens de auteur, die is geboren en opgegroeid in de Amsterdamse binnenstad en veel daarover heeft gepubliceerd, kan Chinatown Amsterdam vol vertrouwen de eenentwintigste eeuw ingaan. De derde generatie staat middenin de westerse maatschappij, maar koestert tegelijkertijd de Chinese identiteit. Zo nodig worden tradities aangepast aan de omstandigheden. Zo is de verjaardag van Boeddha van februari naar het warmere mei verplaatst. Men neemt tijd voor de kinderen, die worden grootgebracht met respect en eerbied voor de twee culturen waarin ze leven. Ook voor de vierde generatie zal Chinatown Amsterdam een belangrijke plek zijn.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 18 april 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.