Achter de schermen

Jodi Kantor – Barack en Michelle. Het openbare huwelijk van de Obama’s. Vertaald uit het Engels (The Obama’s) door Peter Diderich en Inge Kok). ISBN 978-90-450-4254-1, 349 pagina’s, € 29,95. Amsterdam / Antwerpen: Atlas 2012.

Gedetailleerd verslag van het persoonlijke leven van de Obama’s sinds hun intrek in het Witte Huis.

De president van de Verenigde Staten mag dan de machtigste man ter wereld zijn, in het dagelijks leven zit hij in een keurslijf van verplichtingen en is hij vaak een slaaf van zijn agenda. Sinds zijn verkiezing is het privéleven van hem en van zijn gezin drastisch veranderd. Barack Obama en zijn vrouw Michelle koesterden de hoop dat het presidentschap niet te veel inbreuk zou hebben op hun gezinsleven met hun dochtertjes Malia (1998) en Sasha (1991). Dat bleek echter ijdele hoop te zijn, met name de enorm strenge beveiliging van de president en diens gezin stelde hen voor een flink aantal beperkingen.

Zo maar een avondje samen uit bleek niet langer meer mogelijk, evenals een feestje met oude vrienden. Alles diende lang van te voren gedetailleerd gepland te worden. En Michelle moet haar echtgenoot er nogal eens op wijzen dat hij als gastheer voor een feestelijk avondje sportkijken op televisie zich sociaal dient op te stellen en zich met de aanwezigen moet onderhouden in plaats van achter de buis te kruipen en alles om zich heen te vergeten. De grote communicator blijkt face to face veel introverter en daardoor minder een ‘mensenmens’ te zijn dan zijn vrouw. Michelle probeert zich zo min mogelijk met politiek bezig te houden, maar is wel bereid zich in te zetten als uithangbord van het presidentiële beleid. Ze heeft minder geduld met Baracks adviseurs als die in haar ogen falen dan de president zelf en schroomt niet hem hierop te wijzen.

Barack is teleurgesteld dat het hem niet gelukt is de natie achter zich te verenigen, zoals hij had gehoopt in zijn verkiezingscampagne. De republikeinen, en vooral de ultraconservatieve Tea Party-beweging, gunden de president geen millimeter succes. Obama heeft zich wel eens laten ontvallen dat hij uitziet naar de periode na het presidentschap als hij weer ‘gewoon burger’ kan zijn.

Jody Kantor heeft Barack Obama en zijn omgeving jarenlang tot in het grootste detail bestudeerd. Dit boek biedt een genuanceerd beeld over de complexe problemen die ‘the first couple’ tot dusver tegenkwam in het Witte Huis. Het had alleen voor mij iets minder gedetailleerd en daardoor wat korter gemogen.

Een met respect geschreven boek over het menselijk aspect van het presidentschap met veel belangrijke informatie over de rol van Michelle.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 18 april 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek. Bookmark de permalink.